Meclisler Meclisi 3 Gün Bir Aradaydı

Fransa’da Sarı Yelekliler Hareketi 3 gün boyunca tartıştı, yoğunlaştı, kararlar aldı. 

Meclisler meclisi düzenleyen Sarı Yelekliler 5, 6 ,7 Nisan tarihlerinde Fransa’nın Saint-Nazaire şehrinde bir araya geldiler. Halk evine « Maison du peuple » dönüştürülen bir işgal binasında gerçekleşen buluşmaya tüm ülkeden 250 heyet katıldı. Her heyet 2 delege ve 2 gözlemciden oluşuyordu. 

Belediyenin salon ve yatma yeri taleplerine olumsuz cevap vermesi sonucu bin kişiyi kendi imkanlarıyla karşıladı Saint Nazaire Sarı yeleklileri. 

3 günlük toplantıda 6 nokta ele alındı ;

“ Gelecek meclisler meclisi için bir tüzük düzenlemek, iletişim araçları üzerine çalışmak, geçmiş eylemlerin bilançosunu çıkarmak ve yenilerinin kararını vermek, baskılara karşı örgütlenmek, kolektif şekilde öne çıkan talepleri belirlemek.”

Yaşanan tartışmalarda 5 aydır süren Cumartesi eylemlerinin devam ettiği ancak her şehirde, bölgede devam eden kavşak ve çadır eylemlerinin zayıfladığı belirtildi. Bir katılımcı “bizim bölgede çadırımız kaldırıldı, kavşak eylemimize de ziyaretler çok azaldı, yeni bir şeylere ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bazı temsilciler ise kendi bölgelerinde dayanışma bahçeleri kurduklarını ayrıca direk üreticiden alışveriş yapma ağını geliştirip büyük mağazalara gitmemeye yönelik çalıştıklarını anlattılar. Genel olarak uzun süreli ve daha örgütlü faaliyetler yapılması yönünde ortak kanıya varıldığı görüldü. 

Katılımcılardan biri « her konuda aynı fikirde değiliz, ancak temel noktalarda buluşuyoruz, bunun etrafında birlikte hareket edebilmek çok önemli » diye anlatıyor. 

Bir tartışma ve ayrım noktası örneğin 2020’de düzenlenecek olan belediye seçimleri.

Kimisi belediye seçimleri için bir Sarı yelekliler adaylığı öneriyor, kimisi ise « aday olmak varolan siyasiler gibi aynı oyunu oymak olur, boykot etmeliyiz zaten belediyeler devlete fazlasıyla bağlı, değmez… » diyor.

 23 Nisan günü Macron’un göstericileri hedef alan yeni yasasına karşı bir eylem kararı alındığı ve ayrıca 1 Mayıs’ın bu sene « sarı » olacağı aktarıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.