KUPA İÇİN İŞÇİ KANI DÖKÜLDÜ! Katar’da Dünya Kupası İnşaatlarında 6500 Göçmen İşçi Öldü !

Egemen sınıfların tarih boyunca diktiği her görkemli binanın temelinde, harcında emekçilerin kanı ve canı vardır.

Mısır Firavunlarının pramitlerinden Roma imparatorluğunun dev stadyumlarına, Osmanlı’nan saraylarından günümüzün gökdelenlerine kadar, her birinin yapım tarihinin içinde “inşaat süresince şu kadar işçi öldü” denilir.

İşçi güvenliği açısından teknolojik imkanların geliştiği günümüzde de bu değişmemiştir.

Burjuvazinin planlarıyla yapılan her görkemli binaya, işçinin alınteriyle birlikte kanı da karışmıştır.

Katar’da yapılan dünya kupası inşaatlarındaki ölü sayısı, bunun nasıl sürdüğünün son ve çarpıcı bir örneğidir.   

Bilindiği gibi, 2022 FIFA Dünya Kupası Katar’da yapılacak.

Futbolu, halkları uyutmanın bir aracı olarak kullandıkları ve her bir stadyumu da « uyku tulumu » gibi düşündükleri için, dünya ve avrupa kupalarının yapıldığı yerlerde görkemli yeni stadyumlar inşa etmek gelenek haline gelmiştir.

Katar da bu geleneğe uymuş.

Uymuş ve inşaatları ucuza maletmek için işçi güvenliğini hiçe sayan stadyumlar inşa etmişler.

Sonuç :

« Katar’daki dünya kupası inşaatlarında 6 bin 500’den fazla göçmen işçi hayatını kaybetti .»

Katledilen işçilerin büyük çoğunluğu göçmen. Katar kupa inşaatlarına 2010 yılında başlamış.  O zamandan bu yana süren stadyum ve tesis inşaatlarında Hindistan, Nepal, Pakistan, Bangladeş ve Sri Lanka’dan gelen işçiler çalıştırılıyor.

Hükümet kaynaklarından derlenen verilere göre, başkent Doha’da Aralık 2010’dan bu yana her hafta ortalama 12 göçmen işçinin hayatını kaybetti. 

The Guardian’ın haberine göre de Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Sri Lanka’dan 2011 ile 2020 yılları arasında ülkeye gelen 5 bin 927 göçmen işçi, Dünya Kupası için devam eden çalışmalar sırasında yaşamını yitirdi.

Pakistan’ın Katar Büyükelçiliği yd 2010 ile 2020 yılları arasında Katar’a inşaatlarda çalışmaya gelen 824 Pakistanlı işçinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Düpedüz bir katliam !

Katar’daki binlerce ölüme rağmen, yapılması planlanan yedi yeni stadyuma ek olarak düzinelerce büyük proje tamamlanmış durumda. Havalimanı, yeni toplu taşıma sistemleri, oteller ve yollar da dahil olmak üzere inşaatları ise aynı vahşi çalışma koşullarıyla sürüyor.

Sosyal ağlarda paylaşın