Korona Testi Yapılmıyor. Neden?

-Alo.

-Alo

-Dışarda bir kişinin bana doğru öksürmesinden dolayı korona virüsünün bulaşmasından korkuyorum. Korona virüsünün bulaşıp bulaşmadığını öğrenmek istiyorum. Test yaptırmak için randevu mu almamız gerekiyor?

-Ne zaman oldu bu?

-2 gün önce.

-İki hafta beklemeniz gerekiyor. Eğer fenalaşırsanız hastaneye kabul edebiliyoruz.

Test yaptıramıyor muyuz?

-Hayır.

Peki bu arada virüse bulaşmışsam başka insanlara bulaştırabilirim, en azından test yaparsanız, bulaşıp bulaşmadığını öğrenebiliriz

-Test yapmıyoruz.

Bu telefon görüşmesi Belçika’da bir hastaneyi arayan muhabirimiz ile hastane santrali arasında geçti.

Dünyanın gündeminin en önemli maddesi olan Korona virüsü salgını ile mücadele etmenin en önemli ayağı test yapmak. Ne kadar çok test yaparsanız o kadar çok hastalıkla mücadelede başarılı olursunuz.

Test ve karantina.

Virüs ile mücadele etmek için önce teşhis edilmeli ve eğer test sonucu pozitif çıkarsa hastanın karantinaya alınması. Bu akla en uygun yöntem olduğu gibi virüs salgını ile mücadelede en fazla başarı kaydeden Çin, Güney Kore gibi ülkelerin izlediği yol.

Ama Avrupa’da bir çok ülkede test yapılmıyor.

Bunun nedeni ise bilinmiyor.

Yani hastalığın ilk aşamalarında şüphelendiğiniz belirtilere sahipseniz bile test yapılmıyor. “Gidin evde bekleyin” deniyor. Eve gidecek olan kişi eğer gerçekten virüse bulaşmışsa, eve gidene kadar bir çok insana hastalığı bulaştıracağı tehlikesi olduğu bilinmesine rağmen.

Bunun yanında hastalığa yakalanan ve ağırlaşan insanlar için hayati öneme sahip solunum cihazları da Avrupa’nın bir çok ülkesinde, özellikle, İtalya, Fransa, Belçika’da yetersiz sayıda. Solunum cihazına bağlanamadığı için bir çok insan acılar çekerek hayatını kaybediyor. Silaha milyarlarla bütçe ayıran bu ülkeler halkın sağlığı, hatta yaşamaları için kaçınılmaz öneme sahip solunum cihazı üretmiyor veya satın almıyorlar. Hergün yayılan ve sayıları artık binlerle ifade edilen can kayıplarının büyük kısmının sebebi solunum cihazı yetersizliği.

Yabancı basından Solunum cihazı ile bir füze fiyatı karşılaştırması.

Avrupa’da bu yetersizliklerin yaşandığı ülkelerin vatandaşları hükümetlerine şu soruları sormalı:

Neden test yapmıyorsunuz?

Neden solunum cihazı üretmiyorsunuz?

Neden solunum cihazı satın almıyorsunuz?

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.