Kirazlıtepe’de Halk Kentsel Rant İçin Yıldırılmaya Çalışılıyor

İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kirazlıtepe mahallesinde kentsel dönüşüm için insanlar evlerini boşaltmaları için zorlanıyor. İGDAŞ’ın mahallenin bazı sokaklarında gaz kesintisi uygulayarak orada yaşayan halkı bezdirmek isteniyor. Evlerin şantiyeler içinde kaldığı belirten Kentsel Dönüşüm Derneği, mahallede yaşananlara ilişkin yarın 16.00’da bir toplantı düzenleyecek.

Bölgede yaşayan halkın büyük bölümünün kendilerine vaad edilen yalanlara inanarak bölgenin talana açılmasına rağmen ciddi bir nüfus ise kentsel dönüşümün yerinde ıslah ile yapılmasından yana. Ancak aç sırtlanlar gibi gecekondu mahallelerine üşüşen güruhun buna sıcak bakmayacağı ve bakmadığını son yaşanan yıldırma faaliyetlerinde görmek mümkün ;

Yaşananlara ilişkin açıklama yapan Kirazlıtepe Kentsel Dönüşüm Derneği, mahallede yapılanların tamamen hukuksuz ve eşitliğe aykırı olduğunu belirtti. Dernek üyeleri, “Bu süreçte insanların oturduğu parsel bölünürken (ifraz yapılırken) kimseye noter ile tebligat gönderilmedi, askıya çıkarılması gerekirdi çıkarılmadı. Bunların tamamı hukuksuz girişimlerdir. Ayrıca kamuya terk alınırken herkesten eşit kesinti yapılması gerekirken kimisinden %40 kimisinden %17 gibi farklı farklı kesintiler yapıldı bunların tamamı hukuksuz ve eşitlik ilkesine aykırı. Amaç sadece insanları korkutarak insanlardan imza almak ve oraları bir an önce boşaltıp rant sağlamak. Buna karşı hukuki davalarımızı açtık bekliyoruz buradayız” açıklamasında bulundu.

YIKARKEN DE HALKI ZEHİRLİYORLAR :

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu da Kirazlıtepe’de gerçekleştirdiği incelemeler sonucunda mahalleden başlatılan yıkım faaliyetlerinin asbest riski taşıdığını açıklamıştı. TMMOB raporunda da görüldüğü gibi yıkımlarda absest içeren maddelere dikkat etmeksizin hemen derhal yıkımı bitirmek isteyip talanı en kısa zamanda yapmak istiyorlar. Absest içeren yapı maddelerinden çıkan tozun, yada o maddelere dokunmanın bile öncelikle kanser yaptığı biliniyor. Eski yapıların tamamında bu türden yapı malzemesi kullanıldığı biliniyor. 2010 yılından beridir kullanımı yasaklanan absest maddesine karşı yapılan tüm uyarılara rağmen hiç bir önlem alınmıyor.

Kentsel dönüşüm adı altında yapılan kentsel talan devam ediyor. 100 milyar doları aşkın bir rantın sözkonusu olduğu talan projesi faşizmin en önemsediği projelerden birisi. Sadece imar ile ilgili olmayıp sosyal yönünü de önemseyen faşizm sadece yoksul gecekonduları yıkıp yerine rezidanslar yaparak rant elde etmek istemiyor, bunun yanında mahalle kültürünü yoketmek istiyor. Mahallelerdeki birliği, beraberliği, dayanışmayı ortadan kaldırmak istiyor. Halkın birliğinin beraberliğinin on yıllara dayanan geleneğe dönüştüğü mahalleler devrimci mücadelenin hayat bulduğu, devrimcilerin yetiştiği, yoksulluğun örgütlendiği ya da örgütlenme potansiyelinin çok yüksek olduğu yerler. Bu anlamıyla faşizm için her dönem tehlike arzeder ve hiç bir zaman baskıyı eksik etmez, yozlaşmanın yaygınlaşması için tüm olanaklarını seferber eder.

Kentsel dönüşüm derneğinin yaptığı açıklamadan bölgede yaşanan, halka yaşatılan haksızlık ve hukuksuzlukların daha açık görüyoruz. Ancak bölge halkının kentsel dönüşüm denen talanın hukuka uygun yapılmasına değil kentsel dönüşüm talanına dur demesi gerekiyor. Bu anlamıyla derneğin faaliyetleri hangi niyetle yapılırsa yapılsın yıkımlara engel olmak amacını taşımadığı görülüyor. İnternet sitelerinden de görülebileceği üzere esasında kentsel dönüşüm politikasının uygulanabilmesi için halkı ikna etmeye çalıştıklarını bile görmek mümkün.

Kirazlıtepe halkının yapacağı tek şey örgütlenmek ve kentsel dönüşüm denen talana karşı çıkmaktır. Yani örgütlenerek direnmektir. Küçükarmutlu gibi direnerek mahallelerini kentsel dönüşüm adı altında yapılan talandan  korumaktır.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.