Katliamdan sonra F tipi Sur evleri

AKP faşizminin kürt halkına giriştiği kanlı katliam operasyonlarının, yakın tarihimizin en vahşisi Sur katliamıdır. Sur’da yaşanan vahşet katliam olduğu kadar bir talan operasyonuydu.

Bu operasyondan sonra bölgede yapılan evler ise ülkemizde 2000 yılında inşa edilen F tipi hapishaneleri andırıyor.

Katliamdan sonra dümdüz olan ilçede görülen TOKİ afişleri, reklam panoları da yapılan talan operasyonundan kimlerin rant elde edeceğini gösteriyordu. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, “Toledo gibi yapacağız” sözleriyle müjdelemişti(!). Davutoğlu’nun başbakanlık görevinin sona erdirilmesi sonrası ağzını açan her yetkili de söz konusu evleri, “Diyarbakır Evleri” şeklinde kamuoyuna yansıtıyordu. Ancak inşa edilen evlerin ne “Toledo”yla ne de Diyarbakır’ın evleriyle alakası olmadığı ortaya çıktı. 

AKP faşizminden, halka layık göreceği evlerin f tipi hapishanelerden başka bir şeyi anımsatmasını beklemek saflık olurdu.

Yüzyıllardır varlığını korumuş Diyarbakır merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi kazılar yerleşim merkezi olarak varlığı milattan önce 7500’lü yıllara dayandığını gösteriyor. Bir çok medeniyete ev sahipliği  yapmış Sur AKP faşizminin 2015’te gerçekleştirdiği katliam operasyonundan sonra kelimenin tam anlamı ile taş taş üstüne bırakılmamış hale getirildi.
Katliamda halkın evleri buldozerlerle yıkılmış, halk sokakta bırakılmıştı. Katliamda hala resmi olarak kaç kişinin katledildiği bilinmiyor. Sur, Cizre ve Silopi’de gerçekleştirilen benzeri katliam operasyonlard resmi rakamlara göre 157 sivil halk katledilmişti. Sadece Sur’da süren direnişte 51 genç katledildi.

Diyarbakır Mimarlar Odası verilerine göre Sur’da 4985 bina hasar gördü. 

Altı mahalledeki tüm yapılar yıkıldı, yerlerine 500 konut ve 200 işyeri yapıldı.

Olaylar sırasında 5 bin 440 aile Sur’dan göç etti. Yaklaşık 30 bin kişi, bir gün geri dönmek umuduyla şehrin farklı yerlerine taşındı.

TOKi’nin yaptığı konutlar, bölgeden kaçmak zorunda halka 2020 fiyatlarına göre 1 milyona varan rakamlar teklif edilerek satılmaya çalıştı. Tabii ki bu rakamı ödeyebilecek insan sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar.

Sosyal ağlarda paylaşın