Katletmek Yasal; Anmak Suç!

9 yıl önce, Berkin Elvan’ın şehit düştüğü gün, Kocaeli Üniversitesi’nde Berkin Elvan için anma düzenleyen öğrencilere, 9 yıl sonra, ceza verildi.
Faşizmin yargısı, katledilen bir çocuğumuzu anmayı “SUÇ” saydı.

Berkin Elvan, Haziran ayaklanması sırasında, 16 Haziran 2013 günü, Okmeydanı’nda polis tarafından hedef gözetilerek atılan gaz fişeği sonucunda yaralanmış, hastahaneye kaldırılmış, ve aylarca komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’de hastahanede şehit düşmüştü.
Berkin şehit düştüğünde 15 yaşındaydı.
Berkin Elvan’ın şehit düştüğü o gün, Türkiye’nin bir çok şehrinde ve dünyanın bir çok ülkesinde, Berkin Elvan için anmalar düzenlendi. Yürüyüşler yapıldı. Berkin’i katleden faşizm lanetlendi.
Bu anmalardan biri de Kocaeli Üniversitesi’nde idi.

Yüzlerce öğrenci o gün Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü Sosyal Tesisleri’nden yürüyüşe başladı, rektörlüğe doğru yürüdüler. Henüz rektörlüğe varmadan polis ve özel güvenlik görevlileri saldırıya geçtiler.
Saldırı sonrası 5 kişi gözaltına alındı, devamında da 17 öğrenci hakkında dava açıldı.

Dava, 9 yıl sürdü. Kocaeli 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasında, 15 öğrenci hakkında “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet” suçlamasıyla 5’er ay hapis cezası verildi.
Öğrenciler, dava boyunca
“kamu görevlilerine görevi yaptırmamak için direnmek… kamu malına zarar vermek ve yaralama” suçlamalarından da yargılandılar. Ancak öğrenciler, bu suçlamalardan beraat ettiler.
Mahkemenin kararına göre, “hükmün açıklanmasının geri bırakıldığı” öğrenildi.

EMRİ VERENLER, UYGULAYANLAR SERBESTTİ!
Aynı yargı, faşizmin yargısı, Berkin katledildikten sonra, uzun süre, katilleri bulmak, yargılamak, cezalandırmak için kılını kıpırdatmadı. Dönemin Başbaşkanı Tayyip Erdoğan “emri ben verdim” dedi, yargı bunda bir suç görmedi. Bu durumda emri uygulayanlar da zaten “suçsuz”du.
Halk Cephesi’nin ülke çapındaki kampanyasıyla, dava açmak zorunda kaldılar. Ama onda da tüm “suçu” bir polise – katil Fatih Dalgalı’ya- yükleyip, onu da tutuklamaya bile gerek görmediler.
Faşizmin yargısı 15 öğrenciye verdiği cezayla, katletmeyi değil, katledileni anmayı suç gördüğünü tescillemiş oldu.

Sosyal ağlarda paylaşın