Katiller Anlatıyor -1

ALİ AYDIN… 

“Ecevit ‘Kılıcınız Keskin Olsun’ Dedi”

19 Aralık katliamını gerçekleştiren hükümet üyeleri ve askeri sorumlular, o gün bugündür 19 Aralık’ı “izah etmekle” meşguller. 

Katliamın sorumluluğu ağır bir yük gibi.

Kimisi bu konuda kitap yazdı. 

Kimisi röportajlarda konuştu. 

Kimisi mahkemelerde anlattı. 

Gerçeği ve kendi sorumluluklarını gizlemeye çalışırken bile, katliama ilişkin gerçekler, damla damla, parça parça ortaya çıktı. 

Katliamcının adı: Ali Aydın

Konumu: Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı

Rütbesi: Operasyon sırasında Albay idi. Tuğgeneral olarak emekli oldu. 

(2000 yılında albay olan Ali Aydın, önce Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı sonra Asayiş Daire Başkanı olur. 2001-2003 arasında Balıkesir İl Jandarma Alay Komutanı oldu. 2003-2004’te ise Şırnak Alay Komutanlığına atandı. 2004-2005’te Bingöl Alay Komutanlığı görevine getirildi.)

Emekli Tuğgeneral Ali Aydın, 28 Haziran 2021’de Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifade verdi.

Çünkü, Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Tuğgeneral Ali Aydın’ın “örgütlerin ölüm listesinde olduğu” gerekçesiyle, ifadesinin, tarihi açıklanmayan bir günde ve SEGBİS’le alınmasına hükmetti.

Ali Aydın ifadesinde şunları söyledi: 

“O tarihte Kurmay Albay olarak Jandarma Genel Komutanlığında Asayiş Daire Başkanı olarak görev yapıyordum, cezaevi şube müdürlüğü de benim bünyemde faaliyet göstermekteydi. Cezaevleri tamamen yasadışı suç örgütlerinin kontrolü altındaydı, devlet organları buna önlem almak zorundaydı.

“Milli Güvenlik Kurulu’nda konu geç görüşüldü, nihayet Türkiye’deki bazı cezaevlerine inceleme yapılması kararı verildi, incelemeyi yapacak keşif heyetinde ben de bulunmaktaydım. Heyet olarak düzenlediğimiz raporu, Başbakan Bülent Ecevit’e de sunduk, toplantıda bizzat ben de hazırdım.

“Başbakan bizim bilgilendirmemizi dikkate aldı ve operasyonunu devletin bekası için zorunlu olduğunu söyledi, hatta operasyonun zor olduğunu, çağın operasyonu olduğunu belirtip kılıcınız keskin olsun, temennisinde bulundu.”

“Başbakan operasyon öncesi ilgili bakanlıklarla da görüşülüp ona göre işlem yapılsın, dedi. Zaten Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı da toplantıdaydı. Toplantıda Sağlık Bakanı olmadığı için ben bizzat Sağlık Bakanı Osman Durmuş’la görüştüm, operasyonun kapsamı hakkında bilgi verdim, tüm hastanelerin açık olması gerektiğini söyledim.

“Operasyona askeri görünüm vermemek için koordinasyon İçişleri Bakanlığında kuruldu. Operasyon 19 Aralık 2000’de saat 05.00 itibariyle 20 cezaevinde başladı…

Hayata Dönüş Operasyonu yapılmak zorundaydı…”

***

Emekli Tuğgeneral Ali Aydın, emekli olduktan bir süre sonra İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in başdanışmanı oldu. 2018de bu görevinden istifa etti.

Sosyal ağlarda paylaşın