Kapitalizmde Sınır Yok; Merinos, Koronaya Yakalanan İşçiye Ceza Verecek

Antep’teki Merinos fabrikasının yönetim kurulu, koronavirüs bulaştığı tespit edilen personeline cezai işlem uygulayacağını duyurdu. Fabrika, sokağa çıkma yasağı olduğu dönemde de işçilerini çalıştırmıştı.

DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikasının Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, yönetim kurulunun duyurusunu Twitter hesabından paylaşarak karara tepki gösterdi.

Türkmen, paylaşımında “‘Virüs tespit edilen işçiye ceza verilecektir.’ Evet evet, yanlış okumadınız. Sonunda bu da oldu. Salgın riskinin olduğu iki ay boyunca işçileri çalıştıran ve işçilerin virüse yakalandığı Antep’teki Merinos fabrikasında asıldı bu duyuru” ifadelerini kullandı.

Korona salgını başladığı zaman itibariyle Merinos Antep fabrikası hakkında medyaya yayınlan bilgiler sadece bu duyuru değil.

Hatırlayalım;

– Merinos’un Antep OSB’deki fabrikasının konfesksiyon bölümünde 3 işçide korona virüsü tespit edildi ve buna rağmen üretime ara verilmedi.

– İşçiler, bölümde çalışan ve pozitif çıkan işçilerle aynı vardiyada olan tüm işçilerin, yıllık izinden düşürülmek üzere 14 gün izne gönderildi ve onların yerine aynı vardiyada çalışmak üzere daha önce izne gönderilenlerin işe çağrıldı.

– Yine 23 Nisan’da başlayan 4 günlük sokağa çıkma yasağı süresince Merinos, işçilerini çalıştırmaya devam etti.

– Salgına karşı alınan “tedbirleri” sosyal medyada eleştiren Mehmet Boztepe işten atıldi. Fabrika önünde eylem yapan Boztepe tüm hakları iade edilip, iki ay içerisinde işe geri alınma sözü verildi.

İşçileri salgın döneminde çalıştırmak zorunda bıraklıyor, ücretli izine çıkarılmıyor ve gerekli olan salgın tedbirleri alınmıyor. Halkın sorumluğunu taşıyan devlet mecburi görevlerini yerine getirmiyor. İşveren işçisine güvenliği vermiyor. Bütün bunların sorumluğunu taşıyanlar yargılanmıyor ama işçi çalışmak zorunda bırakılıyor ve salgına yakalandığı zamanda kendisi hakkında cezai işlem başlatılacağı açıklanıyor. Artık görüyoruz ki bu düzen sınır tanımıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.