Kalemi ile savaşan İsmail Doğan

Gerçek Haber Ajansı bu akşam canlı yayında karikatürist İsmail Doğan’la röportaj yapacak.

İsmail Doğan; çizgilerini dünya halklarının hizmetine sunmuş, direnenlerin yanında, kendi deyimi ile “önce Komünist sonra sanatçı”. Bu yüzden İsmail Doğan olarak değil İsmail Kızıl Doğan olarak tanınmıştır.

İsmail Doğan Nuriye Semih direnişi dönemindeki çizgileriyle çok daha geniş kesimlerde tanınır hale geldi.
Grup Yorum’un aylardır sürdürdüğü ölüm orucu direnişini de çizgileriyle anlatıyor soruyor, sorguluyor, sorgulatıyor… AKP’yi teşhir ediyor…


İsmail Doğan, kalemiyle savaşıyor gerçekten de.


Güncel gelişmeleri çok yakından takip eden, burjuvaziyle, emperyalizmle, gericilikle, faşizmle her gün çatışan bir çizer. Onun günlük olarak bir çok gelişmeyi anlatan karikatürlerini görebilirsiniz.

İsmail Doğan 1963 İstanbul doğumlu. 13 yaşında Belçika’ya geldi. Brüksel Güzel Sanatlar Akademisi’nde reklamcılık ve iletişim alanında eğitim aldı.
Uzun yıllar grafiker olarak çalıştıktan sonra, 1995’ten itibaren kendi adına çalışmalarına başladı.
“Kardaş” adlı mizah dergisi (Fransızca- Türkçe) 2 yıl yayınlandı.
“Komik.Kom”adlı mizah dergisi (Fransızca) kısa süreli yayınlandı.
İsmail Doğan Karikatürleri, Belçika yerel basınında ve diğer yayın organlarında güncel olarak yayınlanmaktadır. Binfikir Gazetesinde 2009 yılında yayınlanan “Obama” konulu çizgisiyle, Avrupa Basın Karikatürleri yarışmasında ilk 50 finalist arasında yer alarak “Belgium Press Cartoons 2009 “katoloğunda yer aldı.
Şu anda Brüksel’de kardeşiyle beraber kurduğu “Sanat Köşesi Derneği” vasıtasıyla, çocuklara ve gençlere “Karikatür, Hat ve Resim Sanatı”nı sevdirmekle uğraşmaktadır.
Kendisini tanıtan bir resmin üzerine yazdığı gibi, “karikatür virüsünü tüm ezilenlere bulaştırmakla” uğraşıyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.