İsviçre’de Mültecilerin Aşağılanmasına Karşı Eylemler

Yunanistan’ın Lesbos adasındaki büyük mülteci kampı Moria Brennt’te çıkan yangın sonrası, binlerce mülltecinin sokaklara bıraakılmasına karşı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde protesto eylemleri yapıldı.

İsviçre’de 10 Eylül günü başkent Bern, Zürih ve Luzern’de Yunanistandaki mültecilerle ilgili eylemler yapıldı.

BERN’de merkez tren istasyonu önünde yapılan eylemde, emperyalist ülkelerin mülteci politikaları protesto edildi. Burada yapılan eyleme, SP, Yeşiller, Juso, öğrenci ve göçmen örgütleri ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri katıldı.

Konuşmacılar, eylemde mültecilerle ilgili yaşanan sorunların ve felaketlerin sorumlusunun “İsviçre ve Avrupa Birliği ülkelerinin yürüttüğü yanlış politikalar” olduğunu belirttiler.

Miting komitesi tarafından yapılan konuşmalarda şunlar belirtildi:

Dün gece binlerce insanın yaşadığı adına yaşamak denilirse eğer Moria Brennt kampında bir yangın çıktı. Şu anda Midilli sokaklarında on binlerce insan var ve kamp tamamen yok olmuş durumda. Moria Brennt artık güvenli bir yer değil, hiç güvenli bir yer olmadı da. Yunan adalarındaki kampların durumu yıllardır felaketti.

Bizler başta İsviçre olmak üzere Avrupa devletlerinin göçmenlerin bu yardım ve burada bulunan halkın bir an önce tahliyesi çağrılarını görmezden gelmelerini kabul etmiyoruz. Avrupa hemen şimdi harekete geçmeli ve tüm göçmenleri kabul etmelidir.”

ZÜRİH’de çeşitli gençlik ve öğrenci örgütlerinin düzenlediği, göçmen örgütlerin destek verdiği bir yürüyüş ve miting düzenlendi. Landesmuseum’da başlayan yürüyüşe yaklaşık 2000 kişi katıldı. Yürüyüş’ün bitiş noktası olan Helvetiaplatz’ta bir miting düzenlendi.

Mitingde yapılan konuşmalarda İsviçre Ulusal Parlamentosuna 12 bin mültecinin sahiplenilmesi çağrısı yapıldı.

LUZERN’de de mültecilere reva görülen bu uygulamaların protesto edildiği bir gösteri yapıldı. Anarşist örgütlerin, çevreci örgütlerin düzenlediği eyleme, Halk Cepheliler de katıldı.

BASEL’de Basta Partisi tarafından Yunan adalarındaki mültecilerinin en azından bir kısmının İsviçre’ye kabulü için imza kampanyası başlatıldı.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.