İSVİÇRE DEPREM DAYANIŞMA FAALİYETLERİ DEVAM EDİYOR

Avrupa’nın bir çok bölgesinde olduğu gibi, İsviçre’de de, 6 Şubat depreminde yaralı, acılı kurtulan halkımızla dayanışma faaliyetleri devam ediyor. İsviçre’de geçtiğimiz ay içinde dayanışma amaçlı üç büyük etkinlik gerçekleştirildi. 28 Mayıs Basel Konseri, 16 Haziran Cenevre Konseri ve 18 Haziran Luzern Futbol turnuvasında, depremzede halkımızın yaralarını sarmak için yüzlerce insan bir araya geldi. Dayanışmak ve ve deprem katliamının sorumlularından hesap sormak amacıyla yapılan bu etkinliklerde, katliamın sorumluları bir kez daha teşhir edildi.

BASEL KONSERİ:

-28 Mayıs Pazar günü Basel’de Grup Yorum deprem bölgeleriyle dayanışma konseri gerçekleştirildi.
Konsere Basel dışında, Almanya ve Fransa sınır bölgelerinden de yoğun katılım sağlandı.

Toplanma saatinden 1 saat evvel halkımız salona gelmeye başladı.
Saat 15:30 da programımız depremi anlatan bir sinevizyonla başladı. İki bölümden oluşan konserimizde Halk Cephesi, Dev-Genç ve Deprem Komitesi açıklamaları okundu. Açıklamalarda depremin değil devletin, faşizmin insanlarımızı katlettiğine dikkat çekildi.

Süresiz açlık grevinin 72. gününde olan Eda Haydaroğlu ve Sevil Sevimli konuşmalarıyla konsere farklı bir anlam kazandırdılar. Mustafa Koçak’ın patlatılan 72 damarını hatırlatarak onuru, namusu ve adaleti kimlerin savunduğunu açıkladılar. İsviçre deki açlık grevi destekçileri de konuşmalarında 129 yasasına karşı herkesin birşeyler yapabileceğini vurguladılar.
Grup Yorum söylediği kavga türküleriyle halkı coşturdu. Konser salonunda yoğun olarak slogan sesleri duyuldu. Konser, 400’ün üzerinde bir katılımla saat 19.00’da sonlandırıldı.

CENEVRE KONSERİ:

Grup Yorum 16 Haziran Cuma günü de İsviçre Cenevre’de idi. “Dayanışma Halkların Gücüdür” içeriğiyle gerçekleştirilen konser, Cenevre’deki ilk Grup Yorum konseri idi.
Alhambra salonunda gerçekleştirilen konsere Cenevre Vaud Valais kantonu ve çevresinden gelenlerin yanı sıra Fransa sınırı Annecy’den Grup Yorum sevenler de katıldılar. Katılımcıların içinde Grup Yorum’u ilk defa dinleyen İsviçreliler ve bölge halkı vardı.
Saat 20.00 de başlayan konserde ilk olarak, Avrupa çapında sürdürülen deprem bölgesiyle dayanışma etkinlikleri hakkında Türkçe Fransızca konuşmalar yaptılar. Konuşmada, bugüne kadarki dayanışma faaliyetleriyle ilgili bilgi verilirken, dayanışma çağrıları tekrarlandı.
Grup Yorum hakkında yapılan kısa bir sunumun ardından salonda artık Grup Yorum’un sözü, Grup Yorum’un notaları vardı. Grup Yorum üyeleri, 129 yasalarına, Grup Yorum’un tutsak üyelerine, Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümüne, Gezi direnişine dair konuşmalar yaptılar.
129 yasalarına karşı süresiz açlık grevinin 35. gününde olan Sevil Sevimli de oradaydı. Bütün salon, Faşist 129 Yasasının kaldırılması için ortak çağrı yaptı. Konser, türküler marşlar halaylar ve Cemo, Çav Bella ve Haklıyız Kazanacağız marşıyla sona erdi. Konsere 300 kişi katıldı.

LUZERN FUTBOL TURNUVASI:

18 Haziran pazar günü “El ele vererek sağlık kabinleri kuruyoruz” sloganıyla Lüzern’de bir futbol turnuvası gerçekleştirildi.
Sabah saat 7’den itibaren hazırlıklar yapılmaya başlanıldı. Yemek standları ve çocuklar için şişme zıplama kaleleri kuruldu. Alanın dört bir yanına depremle ve halkın futboluyla ilgili pankartlar asıldı.
Maçlar başlamadan önce turnuvanın amacı ve hedefi hakkında bir konuşma yapıldı.
Konuşmada deprem bölgelerindeki halkın, önlem almayan devlet tarafından katledildiği belirtildi.
Futbolun emperyalistler tarafından halkları sömürmek için kullanılan bir araca dönüştürüldüğü ve halka ait bir spor olduğunun altı çizildi.
Tüm takımlara başarılar diledikten sonra maçlar başladı.
Saat 14’de verilen arada, çocuklardan oluşan iki takım da aralarında maç yaptılar.
Takımlar birincilik için yarışırken, çuval yarışı, halay, halat çekme, yumurta ile koşma gibi oyunlar oynanıldı. Bir masada çocuklar için yüz boyama etkinliği gerçekleştirildi.
180 kişinin katıldığı futbol turnuvası, ödül töreni ile sona erdi.

İsviçre’de önümüzdeki günlerde de deprem bölgelerindeki acılı, yaralı halkımızla dayanışma etkinliklerinin süreceği belirtildi.

Sosyal ağlarda paylaşın