İSVIÇRE BANKALARININ YARDIMIYLA:12.000 NAZI ARJANTIN’DE FINANSE EDILDI MI?

Arjantin’deki araştırmacılar, eski bir depoda Arjantin’de yaşayan 12.000 Nazinin isimlerinin bir listesini keşfettiler. Akademisyenler, listelenen İsviçre banka hesaplarının çoğunun Yahudi kurbanlarından para aldığına inanıyor.Yahudilerin Nazi imha kamplarına sürülmesinden sorumlu olan Josef Mengele ve Adolf Eichmann da dahil olmak üzere ulusal Sosyalist rejimin düzinelerce savaş suçlusu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Arjantin’e gitti ve kısmen sahte bir kimlik altında yaşadı.Arjantin’de 1930’lardan beri orada yaşadığı söylenen 12.000 Nazinin isimleriyle birlikte bir liste ortaya çıktı, diğerlerinin yanı sıra İngiliz yayıncı BBC’de bildirdi.

ABD merkezli Naziler’i izlemekle tanınan bir enstitü olan Simon Wiesenthal Center, isim listesinin bazı sayfalarını yayınlayarak, söz konusu kişilerin çoğunun İsviçre banka hesapları olduğunu kaydetti. Bir açıklamada, merkez şunları yazdı:”Bu uzun süredir uyuyan hesapların, Nasyonal sosyalizmin Yahudi kurbanlarından çalınan para içerdiğine inanıyoruz.

“Credit Suisse’deki para Yahudi kurbanlardan mı?İsim listesi Arjantinli bir araştırmacı Pedro Filipuzzi tarafından Buenos Aires’teki eski bir depoda bulundu. Belgede belirtilen kişilerin çoğunun “Schweizerische Kreditanstalt” In banka hesaplarına para transfer ettiğinden şüpheleniliyor. “Schweizerische Kreditanstalt”, 1997’den beri Credit Suisse Group olarak biliniyor.

Nazi Almanyası 1935’te ırkçı yasalar çıkardıktan sonra Yahudi mülküne el koymaya başladı ve İsviçre banka hesaplarına çok fazla para transfer edildi. 1930’larda Arjantin büyük ölçüde ulusal sosyalist bir askeri rejim tarafından yönetildi. Nazi karşıtı Cumhurbaşkanı Roberto Ortiz 1938’de iktidara geldiğinde, “Arjantin karşıtı faaliyetlerle ilgili araştırma için özel komisyon” u kurdu.

“Nazi-Unión alemana de Gremios” a yapılan bir baskında, bu komisyon yakın zamanda yeniden keşfedilen listeyi içeren belgelere sahip oldu. 1943’te Buenos Aires’te bir Nasyonal sosyalist rejim iktidara geldi ve Komisyon tarafından ele geçirilen bulguların yakıldığı varsayıldı.İsimlerin listesi Arjantinli bir araştırmacı Pedro Filipuzzi tarafından Buenos Aires’teki eski Nazi karargahındaki bir depoda bulundu.

AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, Credit Suisse konuyu yeniden inceleyeceğini söyledi.Daha önce, 1997’den 1999’a kadar banka, Nazi zulmünün kurbanlarının uyuyan İsviçre banka hesaplarını araştıran Volcker Komisyonu ile çalıştı.

(Basın Adası’ndan Alınmıstır)
Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.