İstanbul’da 5 Nisan Avukatlar Günü Eylemi: “Avukatlar Günü’nü Kutlamıyoruz, Mesleğimizi Savunuyoruz”

İstanbul’daki ilerici, demokrat avukatlar, Çağlayan Adliyesi önünde, 5 Nisan Avukatlar Günü’yle ilgili bir eylem yaptılar.
5 Nisan Avukatlar Günü vesilesiyle İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, burada yaptıkları konuşmalarda, “Mesleğimize yönelik saldırıların günden güne arttığı ve itibarsızlaştırıldığımız, öldürüldüğümüz koşullarda 5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlamıyor, mesleğimizi savunuyoruz” denildi.

Önalan: “ADİL YARGILANMA HAKKI YOK SAYILDI… SAVUNMANIN VE DOLAYISIYLA AVUKATIN OLMADIĞI BİR DÖNEM İNŞA EDİLMEYE ÇALIŞILDI…”
Avukatlar adına basın açıklamasını okuyan avukat Ezgi Önalan, AKP iktidarının 20 yıllık saldırılarını özetleyerek şöyle dedi:
“İktidar, toplumun tüm muhalif kesimlerine ve hak savunucularına karşı sürdürdüğü yargı tacizini, avukatlar üzerinde de sürdürmeye devam etmiştir. Yargının giderek daha da siyasallaştığını, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının daha fazla ihlal edildiğini, fikir ve düşünce özgürlüğünün yok sayılarak yüzlerce gazeteci, siyasetçi ve meslektaşımızın hapishanelerde bulunduğunu, adil yargılanma hakkının yok sayıldığını, savunmanın ve dolayısıyla avukatın olmadığı bir dönemin inşa edilmeye çalışıldığını, fikir özgürlüğü çerçevesinde yapılan sosyal medya paylaşımları nedeniyle kişilerin cezai yaptırımlarla maruz bırakılmaya çalışıldığını görüyor ve buna karşı sesimizi yükseltiyoruz.”
Önalan, takip ettikleri davalar nedeniyle meslektaşlarının sayısız kez gözaltına alındıklarını hatırlatarak Özgürlük için Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi birçok avukat hakkında mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılamaların yapıldığını belirtti.

“TUTUKLU MESLEKTAŞLARIMIZ ÖZGÜR KALANA DEK… MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK!”
Avukat Önalan, konuşmasının devamında Ebru Timtik’e, Demirtaş’a ve Atalay’a değinerek şöyle dedi:
“Adil yargılanma talebiyle 238 gün ölüm orucu eylemini sürdüren avukat Ebru Timtik, 27 Ağustos 2020 tarihinde ölüm orucu eylemi sebebiyle yaşamını yitirmiştir. Meslektaşımız ve bir önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AİHM’in derhal tahliye kararına rağmen tahliye edilmemiştir. Yine, meslektaşımız ve seçilmiş Hatay milletvekili Avukat Can Atalay hukuksuz bir yargılama neticesinde cezalandırılmış, hapsedilmiş ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen milletvekilliği düşürülmüştür.
… “Meslektaşlarımızın faili meçhul cinayetlerle katledildiği, siyasal gerekçelerle tutuklandığı, adliye koridorlarında işkence ile gözaltına alınarak itibarsızlaştırıldığı, yoksulluğa ve güvencesizliğe terk edildiği bu koşullarda ‘5 Nisan Avukatlar Günü’nü kutlamıyoruz…
…Bugün hala tutuklu bulunan meslektaşlarımız özgür kalana, adil bir yaşam inşa edilene kadar adalet mücadelesi vermeye devam edeceğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz.”

Sosyal ağlarda paylaşın