İstanbul Tabip Odası’ndan Hekimlere Uyarı: “Tıp Etiği Zorla Müdahaleye İzin Vermez!”


Ölüm orucundaki tutsak avukatlar  Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tahliye yerine zorla müdahale için hastahaneye sevk edilmesi üzerine, İstanbul Tabip Odası tarafından hekimlere yönelik bir açıklama yapıldı. Açıklamada, zorla müdahalenin tıp etiği açısından doğru olmadığı belirtildi.
İstanbul Tabip Odası’nın kısa ve özlü açıklamasında şöyle denildi:

“Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal ATK’nın raporuna karşın tahliye edilmeyip Sadi Konuk ve Kanuni EA Hastanelerine yatırıldılar. Meslektaşlarımıza hatırlatıyoruz: Tıp etiği hiçbir koşulda zorla müdahaleye izin vermez. Unutmayınız; aslolan hekimliktir.”

İstanbul Tabip Odası, Daha Önce De Uyarmıştı


İstanbul Tabip Odası, daha önce, Sağlık Bakanlığı’nın açlık grevlerine tıbbi müdahalenin hukuki değerlendirmesine ilişkin görüş sorması üzerine hazırladığı raporda da, zorla müdahalenin yanlış olduğunu vurgulamış, Bakanlığı’nı bu konuda hazırladığı taslağı eleştirmişti.
“Ölüm Orucu ve Açlık Grevi Eylemleri’ Üzerine Yine, Yeniden Zorunlu Bir Değerlendirme” başlığıyla Tabip Odası’nın sitesinde yeniden yayınlanan bu belgenin sonuç kısmında şöyle denilmişti:

“Sonuç: Zorla müdahale; uygulama sırasında kullanılan yöntemler, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığının bozmakta, yaşama ve sağlık hakkını ortadan kaldırmaktadır. 


Kaldı ki Türkiye’de ve dünyada doğrudan zorla müdahale kapsamındaki girişimler sonucu insanların yaşamını yitirdiği ya da sağlıklarının zarar gördüğü durumlara çokça tanık olunmuştur.
Hekimler tüm bu nedenlerle zorla müdahalenin aslında yaşamı kurtarmadığını, aksine yaşam hakkını tehdit ettiğini, hekimle hastası arasında var olan tüm ilişki ve diyalog olanaklarını tükettiğini, açlık grevi yapan kişinin belki de hayata tutunduğu son bağı kopardığının farkında olmalıdırlar.“
(Yazının tamamı için

https://www.ttb.org.tr/makale_goster.php?Guid=d21095e8-d28f-11ea-be10-6c152474dcf3)

Fincancı: “Zorla Müdahale Suç Kapsamındadır.”


Adli Tıp Uzmanı ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın hastahaneye kaldırılıp zorla müdahale edilmeye çalışılması üzerine yaptığı açıklamada, zorla müdahalenin suç olduğunu hatırlattı.
Fincancı sosyal medyada paylaştığı mesajlarında şöyle dedi:
“Hekimler klinik kararlarında bağımsız olmalıdır. Hiçbir yasa ve emir etik ilkelerin üzerinde değildir. Öncelipğimiz hasta yararı olmalıdır. Tıp biliminin ışığında uzamış açlık sonucu ortaya çıkan klinik bulguların kişinin kendi gereksinimlerini karşılayamayacağı açıktır.
Sonuç olarak, açlık grevlerinde çözüm zorla müdahale değil müzakere kanallarının açık tutulması, açlık grevi yapanların taleplerine kulak verilmesidir. Zorla müdahale vücut dokunulmazlığına karşı suç kapsamındadır. Anımsatayım.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.