İsrail İşgali Altındaki Filistin’de Halka Saldırılar Artıyor


Her sene olduğu gibi bu senede 30 Mart tarihinde Filistinliler abluka altındaki Gazze Şeridi sınırında düzenlenen “TOPRAK VE GERİ DÖNÜŞ“ yürüyüşüne katıldılar ve israil askerinin yine saldırısı sonucu 4 kişi şehit düştü ve 316 kişi yaralandı.

Filistin Sağlık Bakanlığının yapmış olduğu yazılı açıklamaya göre İsrail askerlerin ateş etmesi sonucu yaşamını yitiren 17 yasındaki gençlerin isimleri şöyle; Bilal Mamud en-Neccar, Nidal Sakr Amara, Tamir Haşim Ebu’l Hayr ve 20 yasındaki Muhammed Cıhad Saad.

Açıklamada, 316 kişinin yaralandığı, bu kişilerden 64’unun gerçek, 16’sinin plastik mermiyle vurulduğu, 13’unun mermi parçası, 223’unun de gaz bombası ve başka sebeplerle yaralandığı bildirildi. Yaralılardan 14’unun durumunun ağır olduğu belirtildi.

Her sene binlerce yaralı ve şehit vermesine rağmen filistinin bağımsızlığı için gencecik insanlar yaşamlarından vazgeçiyor ve tarihlerine sahip çıkıyorlar.

“çocukları tutuklamaları normalleşiyor”

Son olarak dün sabah 9 yasındaki Zein Idris‘in okulu basılarak gözaltına alınma görüntüleri tüm sosyal medya sitelerinde tepkiye sebep oldu.

İsrail işgali altına olan Batı Şeria’nın El Halil kentinde dün sabah 9 yasındaki bir çocuğun Filistinli askerler tarafından okulu basılarak göz altına alınması tüm sosyal medya sayfalarında tepkiye sebeb oldu.

Zein Idris’in yedi yaşındaki kardeşi masanın altına saklanarak göz altına alınmaktan kurtulduğu belirtildi.

Öğretmenlerin öğrencilerini vermemek için direndiği görüntülerde elli silahlı askerlerin direnen bir öğretmeni kolunu kırmakla tehdit ettiği görülmekte.

Çocukların taş attığı ve İsrail askerleri tarafından öldürülen Ömer Ebu Leyla’nın erkek kardeşi oldukları için, Zein Idris’in gözaltına alındığı gerekçe gösterildi.

Zein kısa süre sonra serbest bırakılırken, Dokuz yaşındaki çocuğun okuldan götürüldüğü görüntüleri çeken Arif Caber, “En tehlikeli şey şu ki, çocukları tutuklamarı normalleşiyor” dedi



Toprak günü nedir?

30 Mart 1976’da neler yaşandı?

30. Mart 1976‘da İsrail Filistin topraklarının yaklaşık 21 bin kilometre karesini işgal ett. Ülkenin kuzeyindeki Celile bölgesine İsrail hükümeti insanların evlerini ve topraklarını işgal ederek yahudileri yerleştirdi. Bunun üzerine Filistin halkı topraklarına ve ülkelerine sahip çıkmak amacıyla direnişe geçtiler. Bu direniş esnasında İsrail polisi gösterilere katılan Filistinlilere ateş açarak 6 kişiyi katletti ve binlerce kişiyi yaraladı. Bu direniş Filistin halkının topraklarına sahip çıkmalarının ve işgale karşı direnişe geçmelerinin sembolü olmuştur.

Her yıl 30. Mart tarihinde Filistin halkı İsrail yönetimine “BU TOPRAKLARIN ASIL SAHİBİ FİLİSTİN HALKI OLUDUĞUNU HATIRLATMAK İÇİN” ve işgal altında olan ülkelerini geri alacaklarını ve direnişin devam ettiğini göstermek için gösteriler ve yürüyüşler düzenliyor.


Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.