İsrail ile Filistin İçin Aşamalı Barış Planı BMGK’da Onaylandı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı bir çözüm planı, 15 üyeli konseyde oylandı ve kabul edildi. Bu plan, ABD Emperyalizminin Başkanı Joe Biden tarafından 31 Mayıs’ta sunulan öneri temel alınarak şekillendirildi ve 14 “evet” oyuyla geçti. Rusya, oylamada çekimser kaldı.

Kabul edilen planda, Mısır, ABD ve Katar’ın sürdürdüğü diplomatik çabaların önemi vurgulanarak, bu girişimlerin memnuniyetle karşılandığı belirtildi. İsrail, Biden’ın teklifini kabul ederken, Hamas’ın da bu plana uyması çağrısı yapıldı.

Esirler serbest bırakılacak

Planın ilk aşamasında hemen bir ateşkesin sağlanması, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması ve Filistinli esirlerin takas edilmesi öngörülüyor. Ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze’deki sivil yerleşim alanlarından çekilmesi, insani yardımın artırılması, temel hizmetlerin yeniden sağlanması ve Filistinli sivillerin evlerine dönmesinin temin edilmesi hedefleniyor. Bu aşama için müzakereler 6 haftadan uzun sürerse, ateşkes bu sürecin sonuna kadar devam edecek.

Siyonist İsrail’den Gazze’den Tamamen Çekilecek (!)

İkinci aşama, tarafların anlaşması halinde, İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini ve kalan esirlerin serbest bırakılmasını içeriyor. Üçüncü aşamada ise Gazze’nin yeniden inşası için uzun vadeli bir planın devreye girmesi ve ölen esirlerin cenazelerinin iade edilmesi planlanıyor.

Ateşkesin Filistinli örgütler tarafından nasıl karşılanacağı henüz belli değil. İsrail’in Gazze’den çekilip çekilmeyeceği bir muamma. Bu katliam operasyonunun işgalci İsrail’in Gazze’yi de istila etmek için yapıldığı biliniyor. Dolayısıyla İsrail’in ve ABD’nin ateşkesin şartlarına uymayacağını düşünmek İsrail’in ve ABD’nin keyfiliğine ters aykırı değil.

GHA

Sosyal ağlarda paylaşın