IMF’ye Hepsi “karşı” Ama Hepsi Görüşüyor

Düzen partilerinin IMF(Uluslararası Para Fonu) ile görüşmeleri birbirlerine girmelerine neden oldu. IMF heyeti geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelerek resmi görüşmeler yaptı. Asla IMF ile görüşmeceğiz diyen AKP hükümeti ekonomik krizi yönetememe ve borç bulamaması nedeniyle IMF ile görüşmeler yaptı. Ekonomik siyasi olarak emperyalizme ve onun ekonomik kurumlarına göbekten bağlı AKP hükümetinin IMF ile görüşmesinde şaşılacak bir durum yok. Ekonomiyi yöneten kendisi değil bunu biliyor.

Asıl tartışma CHP ve İyi Partinin IMF ile görüştüğünün açığa çıkmasıyla yaşandı. CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz IMF ile görüştüler. Bir otelde gerçekleşen görüşme sonrası AKP medyası bu görüşmeyi IMF ile gizli görüşme şeklinde vererek, AKP’yi “bizi IMF’ye muhtaç ettiler, IMF’ye gidecekler” şeklinde eleştiren CHP ve İyi Parti’ye karşı atağa geçtiler.

Hazine bakanlığı da bir açıklama yaparak şöyle dedi:

IMF Kuruluş Anlaşması’nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirilen ve “Madde IV Görüşmeleri ” olarak adlandırılan bu görüşmelerin tamamı muhatap hükümetlerle karşılıklı mutabakat ile belirlenmektedir. Bugüne kadar Türkiye’de yapılan görüşmelerin tamamı hükümet tarafı olan ilgili bakanlık yetkilileri ile paylaşılmış, tüm ihtiyaçların karşılanması ve ayarlamaların yapılması da yine Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bu anlamda gösterilen yapıcı yaklaşım ve yıllardır süregelen teamüller ortada iken IMF heyetinin, Bakanlığımızın bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yapması tarafımızca uygun görülmemekte olup, bu hususun tekrar etmemesine yönelik olarak IMF temsilcileri ne önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır.
Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti’nin her türlü şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratılmasına müsade etmelerini anlamak mümkün değildir. Türk ye kamuoyu IMF’den kimin medet umduğunu da görmüştür.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise bu tartışmalara şöyle yanıt verdi:

“Gizli saklı bir görüşme yapmadık, Ankara’da bir otelde görüşme yaptık. Recep beyin haberi yoksa onun sorunu. IMF’yi dördüncü madde kapsamında ülkeye davet eden Hazine ve Maliye Bakanlığı’dır. 4 madde konsültasyonlarının muhatabı hükümettir. Bu madde kapsamında IMF çeşitli görüşmeler yapar. Bizim görüşmelerimiz de bu kapsamdadır.

Hükümet ve yandaşları bu kapsamdaki bir görüşmenin üzerine mal bulmuş magribi gibi atlamasın. Bizde gizli olan birşey yok. Ancak karşı tarafta gizli gizli tank palet fabrikasını peşkeş yapmak var. Bizde McKenzie ile kapı arkasında görüşmek, onlarla kayyum görüşmeleri yapmak olmaz.”

Düzen partilerinin IMF tartışmaları bu şekilde laf atışmalarıyla devam ediyor. Her iki taraf da birbirini IMF ci olmakla suçluyor. Birine göre AKP ekonomiyi çökertmekle, IMF ile eninde sonunda anlaşma yapıcağını idda ediyor. Tek çözümün “üretim ekonomisi” olduğunu söylüyor her fırsatta. Ama gelin görün ki IMF çağırınca koşarak görüşmeye gidiyorlar. Ülkemizin ekonomisini avucunu içine alan emperyalistlerin, bu amaçla kurdukları başlıca kurumlardan biri olan IMF ile ‘üretim ekonomisi”ni konuşmuşlardır herhalde! Ama belki de “AKP artık yönetemiyor, size borçlarını ödeyemiyor, bir de bize şans verin” demişlerdir.

Düzen partilerinin kim daha fazla IMF ci tartışmalarından ortaya çıkan tek gerçek sonuç ise şu: iktidarıyla muhalefetiyle tüm partiler her yıl düzenli olarak IMF ile görüşüyor. Ancak halkın düzen partilerine güveni o kadar az ki bu görüşmeleri mümkün olduğunca sessiz sedasız yürütmeye çalışıyorlar. Emperyalizme bağlı ülkemizdeki söz hakkı olmayan düzen partileri ekonomiyi düzeltecek hiç bir alternatifi olmadığı için IMF ve emperyalizm gelin görüşelim derlerse koşa koşa gider görüşürler.

Ekonomik krizin, halkın yoksulluğunun tek bir çözümü vardır. Emperyalizmi ve onun tüm kurumlarını ülkemizden defetmek. Sorunun kaynağı ile ‘sorunun çözümünü’ görüşmeye gidenlerin halkın yoksulluğunu çözmek gibi bir dertleri olamaz. Birisi milli ekonomi diğeri ulusal ekonomi, üretim falan diyor ama görüştükleri yer aynı: IMF

Düzen partilerinin sahtelikleri, yerlilik, ulusalcılık maskeleri bu tartışmalarla bir kez daha açığa çıkmış oldu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.