Bu yıl 84.üncüsü düzenlenen Humanite festivali ( İnsanlık Festivali) 13, 14 ve 15 Eylül tarihlerinde Paris yakınlarında gerçekleşti.
İlk kez 1930 yılında gerçekleştirilen Fete de L’Humanite 84. kez gerçekleşti.
Fransız Komünist Partisi’nin (PCF) gazetesi olan « L’Humanite » gazetesinin organize ettiği festival her yıl yaklaşık 1 milyon kişiyi topluyor. Zamanla tüm Fransa solunun buluşma yerine dönüştü festival.
Siyasi tartışmaların, kitap tanıtımlarının, panellerin ve özel davetliler ile konuşmalar ve konserlerin düzenlendiği festivalde bu sene, Brezilya eski başkanı Dilma Roussef onur konuğuydu.
Her yıl farklı ülkeleri ve örgütleri temsilen yüzlerce stand açılıyor festivalde ayrıca.
Bir çok ülkeden olduğu gibi Türkiye’den de onlarca stand yer aldı, bunlardan biri Halk Cephesine aitti. Adalet İstiyoruz kampanyasını dağıtılan fransızca bildirilerle tanıtan Halk Cephesi ayrıca standında çeşitli paneller düzenledi.
Uyuşturucuyla mücadele temalı panelde, Almanya’daki Hasan Ferit Gedik Merkezi çalışanı, neden böyle bir merkeze ihtiyaç duyduklarını belirterek, yıllardır sürdürdükleri çalışmaları örneklendirerek anlattı. Ardından söz alan Hollandalı konuşmacı, iktidarların devrimci mücadeleleri bitirmek için daima, tüm dünyada uyuşturucu tuzağını kullandığını hatırlattı, bu konuyu ciddiye almanın öneminden söz etti ve « Bulunduğumuz festivalde çok kolay her türlü uyuşturucu bulmak mümkün ve kullanımı da avrupa solunun büyük bir kısmı için çok doğal geliyor » diye konuştu.
Adalet İstiyoruz konulu panelde, Türkiye’de ve Avrupa’da sürmekte olan çeşitli oturma eylemleri, çadırlı eylemler anlatıldı.
Düzenlenen bir başka panel ise « Anti emperyalist cephe etrafında birleşmek » konuluydu.
3 gün süren festival boyunca, Halk Cephesi standında bir çok konser düzenlendi. Anadolu rock grubu Varidat, Shaka Milo,Barricade ve Marjie’s DreamPop Orchestra sahne aldılar. Grup Yorum ise Cumartesi akşamı coşkulu bir konser ile sevenleriyle buluştu. Grup Yorum ayrıca festivalin ilk günü Fransız Komünist Partisinin standlarından birinde sahne aldı.
Festivalin son günü, karikatürcü İsmail Doğan Türkiye’de yaşanan hak ve özgürlüklere yönelik baskılara değinerek bir performans gerçekleştirdi ve “Hepinizi halkını, ülkesini kana bulayan diktatörü kalemlerimizle kırmızıya boğmaya davet ediyorum” dedi.