Hrant Dink Davasında İki Tahliye

12 yıldır süren davada Hrant Dinkin katledilmesinde asıl sorumlular , emri verenler asla mahkeme önüne çıkarılmazken yargılanan 4 sanıktan dönemin jandarma istihbarat görevlisi yüzbaşı Muharrem Demirkale ve gazeteci Ercan Gün tahliye edildi.


KİMDİR Hrant Dink?

Hrant Dink 1954 yılında Malatya’da dünyaya gelen ermeni bir gazetecidir.

7 yasından itibaren anne ve babasının boşanması sonucu kardeşleri ile birlikte Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi’ne yerleştirildi.

Orada eşi Rakel ile tanışıp evlendiler.

Rakel’le kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladılar. Bu kampa 21 yıl sonra devlet tarafından el konuldu.

Tuzla Kampın‘da “Ermeni militan yetiştirildiği” suçlaması ve siyasal görüşleri nedeniyle de üç kez gözaltına alındı ve tutuklandı.

İstanbul Fen Fakültesi’nde Zooloji ve ardından da Felsefe eğitimi alan Dink, ‘biyoloji felsefesi’ kürsüsü yerine Türkiye’de gelişmekte olan sol siyaset içerisindeki aktif mücadelede yer almayı seçti.

Hrant Dink türkiye tarihinde bir ilke imza attı ve Kardeşleriyle birlikte bir kitabevi işleten Dink ARGOS adında türkçe ve ermenice yayımlanan bir gazete çıkartmaya başladı.

ARGOS: türkçe ve ermenice aynı anlama gelen “sabanın toprakta açtığı, içine tohumun konulduğu ve bereketin fışkırdığı yer” anlamına gelir.

5 Nisan 1996 tarihinde haftalık yayımlanmaya başlayan Agos gazetesi, türkiyeli ermenilerinin devlet tarafından yaşadığı sorunları kendi sessiyle dile getireceği ve Ermeni kültür ve tarihini türkiye halklarıyla paylaşacağı bir dergi olacaktı.

Türkiyede ve dünyada yazılarıyla ses getiren Hrant Dink gün geçtikçe türkiye devletinin hedefi haline geliyor ve tehtidler almaya başlar.

“Ben Türk değil Türkiyeliyim ve Ermeniyim”.

“Evet 1915’te olan bir soykırımdı çünkü dört bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halk ve onun uygarlığı artık yok”

Bu sözlerin her biri için devlet kendisine mahkeme açarak hedef haline getirmeye calışmıştır.

Bu arada, 26 Şubat 2004’tahrihinde İstanbul Ülkü Ocakları İl Başkanı Levent Temiz’in başını çektiği bir grup Agos’un kapısına gelerek “Ya sev ya terk et”, “Kahrolsun ASALA”, “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehtidlerinde bulunmuştu

VE GELİŞİ DÜNDEN BELLİ OLAN SUİKAST 19 Ocak 2007 gerçekleşti.

HRANT DİNK Şişli’de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi’nin çıkışında, 14:54’te yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla katledildi. Ogün Samast adlı kişi tarafından organize bir şekilde katledilen HRANT DİNK davası cinayetten tam 6 ay sonra başladı

Peki bu davada neler yaşandı?

  • 1 Şubat 2007: FOX TV akşam ana haber bülteninde; “Ercan Gün tarafından Samsun Otogar’da Jandarma tarafından çekilen görüntüler” anonsuyla 44 saniyelik görüntü yayınlandı
  • Polis, Ogün Samast ile birlikte ortak bir hatıra fotoğrafı çekti. Fotoğrafta kendisini Samast’la fotoğraflayan polis memuru Yakup Kurtaran, 2012 yılında Malatya Polis Genel Müdürü’ne yükseldi.
  • DAVA CİNAYETTEN 6 ay sonra başlatıldı ve davanın soruşturmasında 6 savcı görevlendirildi
  • OGÜN Samast cinayetten 22 sene 10 ay ceza aldı
  • 7 yıl sonra 9 kamu görevlisi hakkında soruşturulma başlatılmasının önü açıldı (dönem İstanbul Emniyet Müdürü, İstanbul Valileri ve vali yardımcılarının da içinde yer aldığı)
  • Anayasa mahkemesi Hrant Dink cinayetinde “etkili soruşturma yapılmadığına hükmetti, “ihlal kararı” verdi
  • Ogün Samast tanık olarak dinlenmeye başladı ve üçüncü bir kişiden bahsetti
  • 4’ü tutuklu, 14’ü firari 85 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklar Ercan Gün ve dönemin jandarma istihbarat görevlisi Muharrem Demirkale’nin adli kontrolle tahliye edilmesine karar verildi. Tahliye edilmesine karar verilen sanık Muharrem Demirkale FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Ankara’da görülen davada; sanık Ercan Gün de İstanbul’daki bir başka davada tutuklu bulunduğu için cezaevinden çıkamayacak.


Muharrem Demirkale Hrant Dink cinayetinde rol alan jandarmaları koordine ettiği tespit edilen dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Bölücü Faaliyetler İstihbarat Tim Komutanıdır.
Hrant Dink cinayetinin en önemli isimlerinden Muharrem Demirkale bu cinayetti rol alan jandarmaları koordine ettiği bilinmektedir.

Ercan Gün Hrant Dink cinayetinden 11 gün önce FOX TV’de çalışmaya başlayan ve OGÜN SAMASTIN Türk bayrağı ile çekilen kurgu görüntülerini FOX TV üzerinden yayınlayan ve yapilan cinayetti kahramanlastiran bir gazetecisir.

Yeni Uğur Mumcu’lar, Metin Göktepe’ler, Sabahattin Ali’ler, Tahir Elçiler’in ve Hrant Dinklerin yaşanmaması için bu davalarda gerçek sorumluların ortaya çıkarılıp yargılanması gerekirken, verilen tahliye kararları yeni suikastlerin önünü açılmak istendiğini gösteriyor bize.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.