HDP’den Grup Yorumla İlgili Soru Önergesi : “Taleplerin karşılanması yönünde bir çalışmanız var mı?”

Şırnak HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin durumu ve taleplerini bir soru önergesiyle TBMMM’de gündeme getirdi.

Soru Önergesinde. tutsak Grup Yorum üyelerinin Yasal haklarının karşılanmamış olması ve hukuksuzluğun devam etmesi sebebiyle” ölüm orucunu sürdürdüğünü vurgulayan Kaçmaz, hükümetin bu eylemle ilgili ne yaptığını sordu. 

Kaçmaz, soru önergesinde şöyle dedi:

İdil Kültür Merkezinin ve Grup Yorum üyelerinin, üzerlerinde saptanmış bir suç ve verilmiş bir ceza olmaksızın yasaklamalar ve tutsaklıklarla sanat üretimleri engellenmiştir. İstanbul Barosu, İstanbul Tabip Odası, Sanatçılar Girişimi ve Sanat Meclisinin yaptıkları ortak açıklamada 200 günü aşkın bir süredir Grup Yorum üyelerinin açlık grevi ile başlayan süreçlerini ölüm orucuna dönüştürdükleri, bu sürecin kalıcı hasar verecek ve hatta ölümle sonlanabilecek kritik bir aşamada olduğu belirtilmiştir. Yasal haklarının karşılanmamış olması ve hukuksuzluğun devam etmesi sebebiyle tutsaklar ölüm orucunu sürdürmektedirler.

Adalet Bakanı‘na Sorular

Kaçmas, soru önergesinde ölüm orucunun Grup Yorum üyelerinin yaşam haklarını tehdit eden boyuta ulaştığını vurgulayarak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu souları yöneltti:

– “Gerekçe gösterilmeksizin konserleri yasaklanan, çalışma yaptıkları İdil Kültür Merkezine defalarca polis baskınları yapılan ve birçok üyesi halen tutuklu bulunan Grup Yorum üyelerinin kritik noktaya ulaşan eylemlerinin kalıcı hasar ve ölümler yaşanmadan sonlandırılmasında hukuksal temelli ilerlemenin sağlanacağı bir girişiminiz var mıdır?

– “Grup Yorum’a uygulanan konser yasaklarının yasal gerekçesi nedir?

– “Grup Yorum üyelerinin sürdürdüğü ölüm oruçları ve açlık grevlerinde meydana gelebilecek telafisi imkansız zararların yaşanmaması için, taleplerin karşılanması yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır?

– “Enstrümanların kırıldığı veya kaybolduğu, nota defterlerinin zarar gördüğü onlarca kişinin tutuklandığı İdil Kültür Merkezi’ne uygulanan polis baskınlarının gerekçesi nedir?

– “Konser yasaklarıyla ilgili valiliklere verilmiş bir talimat var mıdır?”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.