Hatay depreminden iki yıl sonra, Hatay hâlâ AYNI.

UNUTMAYACAĞIZ, AFFETMEYECEĞİZ!

ÖZEL HABER

Türkiye(GHA)

Unutmak yok, Affetmek yok sloganıyla Hatay”lılar depremin ikinci yılına giriyor. 6 Şubat 2023 tarihinde, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde, aynı gün Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. Bu depremler, başta Hatay olmak üzere toplam 11 ilde büyük yıkım yarattı. Ancak en büyük yıkımın merkezi Hatay’ın Antakya ilçesi ve çevresi oldu. Binlerce insan hayatını kaybetti. Devlet, depremden ancak üç gün sonra bölgeye ulaştı. İnsanlar, yakınlarının cenazeleriyle ve enkazların arasında günlerce aç ve susuz kaldı. Depremin yarattığı yıkım ve deprem sonrası acil müdahalenin olmaması depremi yine KATLİAMA DÖNÜŞTÜRDÜ!

Depremin ikinci yılında birçok kentte halk kendi yaralarını sararak hayatın normal akışının oluşmasında önemli adımlar atılırken  Hatay’da bu süreç diğer bölgelere oranla daha yavaş işledi. Hatta hiç işlemedi.

Depremde, resmi rakamlara göre Hatay’da yaklaşık 20 bin kişi hayatını kaybetti ve 24 bin kişi yaralandı. Ancak bölgede yaşayan halkın tamamının dile getirdiği rakamlara göre can kaybı bu sayıdan kat kat fazlaydı. Ayrıca en az 30 bin hasarlı bina yıkıldı ve kent adeta bir şantiye alanına döndü.

Depremden hemen sonra başlatılan “yardım” kampanyalarıyla milyarlar toplandı. Canlı yayınlarda açıklanan bu bağışların akıbeti ise hâlâ bilinmiyor(!). Yardım şovlarıyla toplanan paralar AKP marifetiyle hiç edilirken, hâlen insanların en temel ihtiyaçları olan barınma, su ve elektrik gibi gereksinimleri karşılanabilmiş değil.

 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hatay’da 26 bin 260 konut ve iş yerinin teslim edildiğini açıkladı. Yıl sonuna kadar bu sayının 44 bin 227’ye ulaşması, 2025 yılı sonuna kadar ise toplam 158 bin 200 ev inşa edilmesi planlanıyor. Ancak verilen sözlerin büyük bir kısmı tutulmadı. Vaatler yine yalan çıktı.

Elektrik ve Su Hâlâ Birçok Bölgede Yok

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Hatay’da su ve elektrik kesintileri devam ediyor. Bu durum, özellikle tıbbi cihazlara bağlı olarak yaşayan hastaların sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkiliyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi, jeneratör temini gibi çözümler sunmaya çalışsa da kalıcı altyapı olmadan bu tür çözümler yetersiz kalıyor. Elektrik kesintileri saatlerce, bazen günlerce sürebiliyor. Hatay halkı, çeşitli protestolar düzenleyerek yaşanan aksaklıklara tepkisini dile getiriyor.

Yıkımdan Sorumlu Müteahhitler Serbest Kaldı

Hatay’daki büyük yıkımın en önemli sorumlularından olan müteahhitler, belli aralıklarla serbest bırakıldı. 269 kişinin ölümüne neden olan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, yapı denetim şirketinin yetkilisi Mehmet Haşim Eraslan, şirket ortaklarından Bülent Seküçoğlu ve kontrol elemanı Önder Artun, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak” suçundan tutuklanmıştı. Ancak kısa süre sonra hepsi tahliye edildi. Aynı şekilde, 16 kişinin hayatını kaybettiği Derya Apartmanı davasında tutuklu sanık Ganim Emre Sahil de serbest bırakıldı.

Hatay Halkı Zehir Soluyor

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da çalışmalar yürüten TEMA Vakfı, elde ettiği çarpıcı bulguları kamuoyuyla paylaştı. Vakfın araştırmalarına göre, enkaz kaldırma çalışmalarının yürütüldüğü bölgelerde toprak ve su varlıklarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek asbest, ağır metaller ve bakteriyolojik kirlenme tespit edildi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Hatay’da, planlı olmadığı düşünülen çeşitli noktalara dökülen enkaz atıkları ve yakınlarındaki tarım alanlarından alınan yedi örneğin beşinde asbest bulundu. Samandağ deniz kıyısındaki Mileyha Kuş Cenneti Sulak Alanı’ndan ve Antakya Serinyol’daki kuyu suyundan alınan üç örneğin ikisinde de asbeste rastlandı. Ayrıca Güneysöğüt, Samandağ ve Serinyol’dan alınan üç su örneğinde bakteriyolojik üreme tespit edildi” dedi.

Anma Hazırlıkları Yapılıyor

6 Şubat günü, Hatay’ın Antakya ilçesinde binlerce kişi depremde hayatını kaybedenleri anmak için bir araya gelecek. Hem Hatay’dan hem de şehir dışından gelen insanlar, kaybettikleri yakınları için merkezde toplanarak yürüyüş düzenleyecek ve Asi Nehri’ne karanfiller bırakacak.

Şehir merkezindeki birçok işletme, dışarıdan gelen misafirler için sabaha kadar açık kalacak ve ücretsiz çay ile sıcak çorba ikram edilecek. Bölgedeki derneklerin, sendikaların, odaların öncülüğünde gerçekleşecek anmaya büyük bir katılım beklenirken, aynı gece Hatay Valiliği de resmi bir anma düzenleyecek. Geçen yıl gerçekleştirilen devlet töreninde halkın tepkisi büyük olmuş, birçok AKP’li bakan ve milletvekili protesto edilerek yuhalanmıştı.

Halkın Tek İsteği: ADALET

Gerçek Haber Ajansı’na konuşan Hatay halkı, tek isteklerinin artık normale dönmek olduğunu vurguladı. Halk, yaşanan haksızlıklara, adaletsizliklere, yaşantılarında bir türlü bitmek bilmeyen zorluklara alışmak istemediklerini dile getirdi.

Sertan S., “Hayatımız yıkımlar arasında devam ediyor. Devlet, halkın bu duruma alışmasını istiyor ama biz buna alışmayacağız. Deprem bölgelerinin çoğunda hayat normale döndü, ancak biz hâlâ su, elektrik ve internet gibi en temel ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz,” dedi.

Ahmet A. ise çarşıda dükkânı olduğunu belirterek, “Depremden sonra halk büyük bir yoksulluk içine sürüklendi. Zaten alım gücü düşük olan bu bölgede her şey daha da kötüye gidiyor. Devletin yeterli hizmeti sağlamadığını düşünüyorum. Milyonlarca lira topladılar ama bu paralar AKP’nin seçim çalışmaları için kullanılıyor. İki yıl geçti, hâlâ evimiz yok, konteyner kentte kalıyoruz. Yollarımız çamur içinde ve her an iş makinelerinin saçtığı zehirleri soluyoruz. Depremin üçüncü gününde unutulmuştuk, iki yıl geçti hâlâ unutulmuş durumdayız,” diyerek yaşanan duruma isyan etti.

GHA

Ajansımızın deprem ile ilgili yaptığ bazı çarpıcı haberleri aşağıdaki linklerden okuyabiliriniz. 

Sosyal ağlarda paylaşın