Hapishanelerden İnsan Hakları Manzaraları

(Aşağıdaki bilgiler, TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun 1 Kasım’da yaptığı basın açıklamasından derlenmiştir.)

Sivas Hapishane’nden Derya Bulduk

Tutuklandığında en küçüğü 2.5 yaşında 4 çocuk annesiydi. Şöyle diyor:

“çocuklarımı 70 yaşında hasta anneme emanet ettim, en küçüğü görüşlerde kucağıma gelmeye çekiniyor,iyice yabancılaştı annesini tanıyamıyor artık, gece altina kaçırıyor artık. 8 yaşındaki çocuğum stresten saçkıran oldu, 4 evladımın hiç mi hakkı yok? ’Aile birligi’ nerede kaldı?”

Düzce’den Bir Anne:

“Savcı telefonla çağırıp tutuklattı, kaçan göçen birisi olmamasına rağmen, 2 hafta önce kendileri bırakmıştı tekrar aldılar ve tutukladılar.

Eşim Patnos Hapishane’nde, biz Düzce’de. Düzce Hapishane’ne getirilmesi için aylardır uğraşıyoruz, sevke de izin verilmedi. 20 aydır 4 defa gördük eşimi. Çocuk stresten babasızlıktan döküntüler geçiriyor sürekli. 20 ayda anne ve çocuklar ancak 4 defa gördüler babalarını. Bari Toplu şekilde öldürsünler kurtulalım…”

Remziye Güler

Remziye Güler… 1 Yılda 1 Duruşma

Remziye Güler, gözaltında baskı altında sonradan red ettiği ifadelere imza atmış, bu ifadeleri nedeniyle 1 yıldır tutuklu. ve daha sadece 1 Duruşma yapılmış.

1 yıldır tutuklu zannedersiniz ki 5 6 duruşma yapılmış hayır daha önümüzde ki günlerde 2. Duruşması 25 Temmuz’da yapılacak.

Bu uzun sürede çocuklar psikolojik olarak rahatsızlandı, anne uzun suredir başlarında değil.

“Uzun tutukluluklarla ilgili dramları ortadan kaldıracağız” diyorlardı, yargı reformu yapacağız diyorlardı, işte hal ortada.

Şanlıurfa Hilvan Hapishanesi’nden

T 2 Hapishane 10 dakika su verip saatlerce su kesintisi yapılıyor.

Düzce Hapishane’nden Tutuklu öğretmen Orhan Yılmaz

“8 kişilik koğuşta 24 kişi kalıyoruz…”

Eskisehir H Çocuk Hapishanesi’nden

Mahkum Veli Ersoy intihar  etti.

Husumetli kişiyle uzun süre aynı koğuşta tutmuşlar, ardından Veli Ersoy intihar etmiş.

Konya’dan Fatma Görmez

Eşi tutuklu 3 yıldır Hapishanede… eşi ve kendisi KHK ile ihraç edilmiş… Bu sıkıntılar sırasında 13 yaşındaki çocukları hastalandı ve ağır bir hastalık sonrasında vefat etti.

konya dan fatma görmez ile ilgili görsel sonucu"

Fatma Görmez bu yaşadığı büyük sıkıntılar dolayısıyla ağır bir hastalığa yakalandı, böbrekleri iflas etti  kulakları işitmez oldu. % 100 engelli şu anda. Bir deri bir kemik kalmış. Ben Konya’ya gittim geçen gün kendisini ziyaret ettim evinde. Arkadaşlar adeta yürüyen bir ölü vardı karşımda bembeyaz kansız bir insan. 29 kiloya düşmüş. bir deri bir kemik, böbrekler iflas etmiş perişan bir aile, eşi Hapishanede, çocuğu ölmüş, kendisi aç susuz maddi hiçbir geliri yok ve T.C.’de vatandaşlar bu denli çaresizliğe itiliyor bu denli zalimlik yapılıyor…

Bursa H Tipi Hapishanesi’nden İdris Başaran

İdris Başaran 26 yıl hapis cezası verilen ağır hasta bir hükümlü. 8 Temmuz 2019 tarihinde hastane kontrolü için gittiği Bursa devlet hastanesinde askerlerin kelepçeyle muayene dayatmasına maruz kaldı. Kelepçeyle tedaviyi reddeden Başaran askerler tarafından yerlerde sürüklenerek merdiven altı boşluğuna götürülerek darp edildi. İdris Başaran ağır epilepsi, kalın bağırsak, kalp, mide ve çölyak hastalığı olan bir tutukludur. Başaran sağlık sorunları nedeniyle bir kaç kez ameliyat geçirmiş ve 3 kez de anjiyo oldu. 

Samsun Bafta T Tipi Hapishane’nden

Bafta T Tipi’nde 10 kişilik koğuşta 29 kişi kalmakta ve çok fazla su kesintisi var.

Denizli Kocabaş Hapishanesi’nden

8 kişilik koğuşta 22 kişi kalıyor. Bazı haftalar hiç kantın gelmiyor.

Bünyan Hapishanesi’nden Fikret Metin 

Apse yapmış dişiyle ilgili 6 aydır herhangi bir müdahale yapılmıyor ve bile bile acı çektiriliyor. Yönetime verilen dilekçelerin hiçbirine cevap verilmiyor.

Sincan Hapishanesi’nden

Muslukları açtığınızda paslı ağır sular geliyor.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.