HAPİSHANELERDE SALGIN NE DURUMDA?..

KORONA DAHA FAZLA ÖLÜMÜ YOL AÇMADAN TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILMALIDIR!

Hapishanelerden normal koşullarda bile bilgi alabilmek zordur. Korona salgınıyla ilgili bilgi almak ise nerdeyse mümkün değil. 

“Şu hapishanede gardiyanlarda korona görüldü, bu hapishanede sağlık görevlisi koronaya yakalandı… Şu hapishanede salgın tehlikesi…” şeklinde zaman zaman haberler yansıyor, fakat bunlar ne doğrulanıyor, ne yalanlanıyor. 

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 10 gün kadar önce, 13 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada; “5 farklı açık hapishanede 17 hükümlünün Covid-19 testinin pozitif çıktığını, 3 hükümlünün bu nedenle yaşamını kaybettiğini” açıklamıştı. 

Bakan Gül, o açıklamada, hangi hapishanelerde Korona görüldüğünü somut olarak belirtmemişti. Dolayısıyla, sonrasında ne olduğu, salgının denetim altına alınıp alınmadığı bilinemiyor. 

İzmir Tabip Odası da geçtiğimiz günlerde Şakran Hapishanesinde görevli bir aile hekiminin hastalandığını açıklamış, Adalet Bakanlığını önlem almaya çağırmıştı. 

Sonrası yine bilinmiyor

HHB: “Yaşam Hakkının İhlali!”

Halkın Hukuk Bürosu tarafından 14 Nisan’da, hapishanelerde 3 tutuklunun Korona’dan öldüğünün açıklanması üzerine yapılan açıklamada şöyle denilmişti: 

“Hapishaneler, dünya genelinde etkili olan bir salgının olduğu günlerde en güvensiz yerlerin başında gelmektedir. Kapalı ortam, gardiyanlarla sayım ve arama sırasında gerçekleşen temas salgın riskini daha da büyütmektedir. Adalet Bakanı yaptığı bu açıklama ile hapishanelerin salgın riskine karşı güvenli olmadığını itiraf etmiştir. 

… Anayasa kapsamında yaşamlarından devletin sorumlu olduğu 3 hükümlünün salgın nedeniyle yaşamını kaybetmesi, yaşam hakkının ağır bir şekilde ihlalidir. AKP faşizmi 3 hükümlünün hayatını göz göre göre kaybetmesine neden olmuştur.” 

AKP, Koronayı Bahane Edip İnfaz Düzenlemesiyle Yeni Saldırıları Yasallaştırdı:

Çıkarılan infaz değişikliği yasasında bilindiği gibi, siyasi tutsaklar kapsam dışında bırakıldı. 

Ve öte yandan, Korona bahane gösterilerek çıkarılan yasada, Korona salgınıyla hiç ilgisi olmayan bir çok değişikliği de yer verildi: yasa değişikliğiyle, tutsakların hapishanelerden polise götürülmesinin, kitap-yayın hakkı gibi pek çok hak gaspının önü açıldı. 

Tahliye Talebinin Reddedilmesi; Hasta Tutsaklar ve Ölüm Orucundaki Tutsakların Katline Sebep Olmaktır

Hapishanelerde adalet talebiyle ölüm orucunda olanlar, şu anda en riskli kesimi oluşturmaktadır. Şu anda 5 tutsak, ölüm orucundadır. Bu tutsakların bağışıklık sistemleri zayıflamıştır. Koronadan etkilenme ihtimalleri yüksektir.

Bilindiği gibi, hapishanelerde 1500’ün üzerinde de hasta tutsak bulunmaktadır. Bunlar için de risk büyüktür. Bir çoğu zaten, Korona olmadan da tedavisi hapishanede mümkün olmayan hastalıklarla mücadele ediyorlardı. 

Bunların acilen tahliye edilmemesi, hapishanelerde ölüme terk ve mahkum edilmesi anlamındadır.  

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.