Hapishanelerde İşkence Sürüyor!

AKP iktidarının hapishanelerdeki işkence uygulamaları sürüyor.
Son olarak İzmir Kırıklar 2 Nolu hapishanesinden Elazığa sevkedilen Deniz Şah ve Hendek Hapishanesinde
Gamze İmamoğlu’na işkence yapıldı.

ELAZIĞ’DA İŞKENCE
İzmir Kırıklar 2 No’lu F tipi tutsaklarından Deniz Şah, 24 Ocak Salı günü Tunceli’deki mahkemesi için Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishaneye götürülmüştür. Hapishaneye girişinden itibaren gardiyanların saldırgan tavırları ve şiddetine maruz bırakılmıştır. Deniz Şah, Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishaneye girdiği andan itibaren gardiyanların çıplak arama ve tekmil dayatmasına maruz kalmıştır. Bu dayatmalar karşısında tartışıp, dayatmaları kabul etmemesi üzerine gardiyanlar saldırı, küfür, hakaret ve işkence yapmıştır. İşkence sonrasında kalacağı koğuşa götürülen Deniz Şah, gardiyanlar tarafından ağır işkencelere maruz bırakılmıştır.
Deniz’in yüzünde ve vücudunda hala morluk ve şişlikler var. Bu işkenceler sırasında “İnsanlık Onuru İşkenceyi Yenecek” diye slogan atan Deniz Şah’ı gardiyanlar makatından elleri ile taciz ediyorlar, “Bak onur falan bırakmadık. Sende artık onursuzsun.” diyerek Deniz’e işkence yapmaya ve yaptıkları ahlaksızlığı savunmaya devam etmişlerdir. Deniz’e kullanması gerektiği halde ilaçları ve eşyaları verilmemiştir. Deniz Şah, işkence ve taciz olaylarından sonra gardiyanlar tarafından getirilen yemeği ‘O ahlaksız ellerinizden hiçbir şey almam.’ diyerek geri çevirmiştir.

MAHKEME İŞKENCEYE ORTAK
TAYAD Açıklamasının devamında, gelişmelerle ilgili şu bilgiler verildi:
“25 Ocak günü mahkemeye götürülen Deniz Şah mahkemede ona yapılan işkenceyi teşhir etmiş ve bir an önce Adlı Tip Kurumuna sevk edilmeyi istemiştir, ancak mahkeme heyeti morlukları görmesine rağmen kabul etmemiştir.
Deniz Şah’ı İzmir Kırıklar 2 No’lu F tipine geri götürmek için teslim alan askerler işkence ve darp sonrasında oluşan morluklardan kaynaklı tutanak tuttuktan sonra hapishane doktoruna, doktor muayenesinden sonra ise muayene ettirilmek üzere Buca Devlet Hastanesi ve Buca Adlı Tip Kurumuna götürüldü.
Deniz Şah’ın ailesinin bizlere ulaştırdığı işkence haberleri nedeniyle Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nin sorumlularını uyarıyoruz. İşkence yapmak insanlık suçudur. Zaman aşımı yoktur. Evlatlarımıza yapılan her türlü işkencenin hesabını soracağız.”

HENDEK HAPİSHANESİ’NDE İŞKENCE


İşkencenin bir başka örneği de Hendek Hapishanesinde yaşandı.
TAYAD tarafından yapılan açıklamada bu konuda şu bilgi verildi:
“AKP iktidarı yalanlarla, baskıyla, işkenceyle adalet mücadelesi veren herkesi teslim almaya çalışıyor. Bunun için de hapishanelerde her uygulamayı bir işkenceye dönüştürüyor. Bunun son örneği TAYAD’lı Gamze Eroğlu’na Hendek Açık Hapishanesi’nde dayatılan çıplak arama işkencesidir. Hendek Hapishanesi girişinde Gamze Eroğlu’ndan soyunup ameliyat önlüğüne benzer bir önlük giymesini ve bununla x-ray’den geçmesinin gerektiği söylenmiştir. Gamze Eroğlu bu onursuz uygulamayı reddetmiştir. Bunun idare tarafından kasıtlı ve keyfi yapıldığını söylemektedir. Sadece kağıt üzerinden yapılması gereken işlemlerin insan onuruna saldırıya kadar taşınmasının hukuksuz ve suç öldüğünü belirtmiştir. Çıplak aramayı kabul etmediği için kendisine soruşturma açıldığını, iyi halinin bozulduğunu, şimdilik ne kadar tutulacağının belli olmadığını belirtmiştir.
Faşizm, özellikle devrimci demokrat sosyalist düşünceye sahip insanların onurlarını bir kez zedelediğinde bu insanların kendisine sürekli itaat edeceğini düşünmektedir. Tam da bu nedenle Gamze Eroğlu bu onursuz çıplak arama uygulamasını reddetmiştir. AKP faşizmi adlı soruşturması olan yüzlerce binlerce insanı bu yöntem ile bastırmak, sindirmek, teslim almak ve hapiste tutma tehdidiyle baskı uyguluyor, işkence yapıyor.
Devrimci demokrat sol sosyalist insanları bu ucuz, aciz uygulamalarla AKP faşizmi teslim alamayacak. İnsanlık onuru için direnmeye devam edeceğiz.2

Sosyal ağlarda paylaşın