Halkın Hukuk Bürosu: “Hayatımızı Halkımıza Emanet ediyoruz

Tarih: 05.04.2020

Halkın Hukuk Bürosu olarak kurulduğumuz günden bu yana adalet mücadelesinin içinde olduk. 30 Yıllık tarihimizde bu mücadelenin her türlü bedelini göğüsledik. Dün, türkülerini özgürce söyleyebilmek için ölüm orucunda şehit düşen Grup Yorum üyesi müvekkilimiz Helin Bölek‘i defnettik.

30 yıllık tarihimizde adalet mücadelesinin her yolunu denedik. Dilekçeler verdik, duruşmalara katıldık, basın açıklamaları yaptık, yürüyüşlere katıldık. Dilekçelerimizi almayı kabul etmeyen savcılar oldu, demokratik eylemlerden sürüklenerek gözaltına alındık, halkın avukatlığını yaptığımız, hak mücadelesi verdiğimiz, haksızlığa karşı durduğumuz için tutsak edildik. Açlık grevleri ile hakkımızı aradık, Berkin’in katilinin cezalandırılmasını istedik. Bu ülkede adalet isteyenlerin yaşadığı ne varsa hepsini yaşadık. Büromuzun avukatı Fuat Erdoğan‘ın avukatlık yapmasına engel olmak istediler ama o halkın avukatlığından vazgeçmedi. Fuat Erdoğan katledilen müvekkillerinin davalarında sanık olan polisler tarafından ensesinden vuruldu. 7 yıl boyunca müvekkillerimizin tecride karşı yürüttükleri ölüm orucunda hayatlarını kaybetmelerine tanık olduk.

Hukukun bittiği noktada, müvekkilliremi açlığımla savunuyorum diyerek ölüm orucuna başlayan Avukat Behiç Aşçı ile avukatlığın sınırlarını, statükolarını alt üst ettik. Adalet müvadelesinde yapılamaz hiçbir şey olmadığını gösterdik.

Bizi tutsak etmek için araç olarak kullandıkları bir “engizisyon” mahkemesi tarafından hakkımızda 159 yıl hapis cezası verildi. Bu davanın iddianamesine Soma‘nın, Berkin Elvan’ın avukatlığını yapmamızı suç isnadı olarak koymaktan utanmadılar. Yalnız biz değil, onlarca müvekkilimiz aynı adaletsizliğe uğradı. Yalnızca gizli tanık ifadesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen müvekkilimiz Mustafa KOÇAK, bu adaletsizliği sineye çekmeyip direnişe geçti. 274 günün içinde Mustafa’nın dişleriyle direndiği dört günlük zorla müdahale işkencesi de var.

Bu toprakların türkülerini meydanlarda halkla birlikte söylemek istedikleri için Grup Yorum ölüm orucu yapmak zorunda bırakıldı. 28 yaşında bir halk sanatçısı Helin Bölek, 288 günlük adalet açlığının sonunda şehit düştü. 28 yaşında genç bir kadın, bir halk sanatçısı İçişleri Bakanlığı’nın “Önce bıraksınlar, sonra bakarız.” tavrı nedeniyle açlıktan öldü.

Biz zulmü yaratanların değil, zulme uğrayanların avukatlarıyız. Bu yüzden daima mazlumlardan, direnenlerden ve ezilen halklardan yana saf tuttuk.

İşte bugün 5 Nisan Avukatlar Günü’nde tekrar söylüyoruz:
Müvekkillerimizin başına ne gelirse bizim de başımıza o gelecek.
Av. Aytaç Ünsal ve Av. Ebru Timtik direnişlerini ölüm orucu ile sürdürüyorlar.

Yaşadığımız adaletsizlik ortak, direnişimiz de ortak olacak. Açlığımızı adalete katık edeceğiz.

5 Nisan 2006’dan 5 Nisan 2020’ye onurlu bir yaşama olan ölesiye sevgimiz ve inancımız bir an için bile azalmadı, hep büyüdü büyüyecek.

Hayatımızı halkımıza emanet ediyoruz.

HALKIN HUKUK BÜROSU

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.