Halk Hüyük’te Toprağını Savunuyor…”Devletten İzin Alsanız Da Halk İzin Vermeyecek”

Hatay Arsuz halkının direnişi maden şirketinin ÇED toplantısını bir kez  daha iptal ettirdi | Ekoloji Birliği

Emperyalist maden şirketleri, ülkemizin her yanını kazıp yağmalıyorlar. Halk da Anadolu’nun dört bir yanında toprağını savunuyor.
Maden talanına karşı süren direnişlerden biri de Hatay’ın Arsuz ilçesinde sürüyor.
Arsuz ilçesi Hüyük mahallesi halkı, mahallelerine yapılmak istenen madene karşı direniyorlar.
Bugün mahallede 4’üncü defa yapılmak istenen Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı (ÇED), halkın tepkisi ve protestoları nedeniyle şirket yetkililerinin gelememesi üzerine gerçekleştirilemedi.
Hüyüklüler, şirketin toplantı yapmasına izin vermeyerek, maden yapımına karşı direnmeye devam edeceklerini ortaya koydular.

Arsuz’un Hüyük mahallesine Krommer Madencilik tarafından krom madeni kurulmak isteniyor. 5 bin kişinin yaşadığı, limon ve zeytin bahçelerinin zenginliğiyle bilinen Hüyük mahallesi halkı, ise, 2 yıldır bu madeni istemediğini haykırıyor ve buna karşı direniyor.

Halkın fendi 4. kez Hüyük'te madeni yendi - Welg Medya

“Suyumuzun, bahçelerimizin yok olmasına izin vermeyeceğiz”


Şirket yetkilileri, dün (12 Ocak’ta) toplantı için yine köye gelmişler ve Hüyük halkının tepkisi üzerine ‘toplantı yapılamamıştır’ tutanağı tutarak, köyden ayrılmak zorunda kalmışlardı. Şirket bugün de ÇED toplantısı yapmak istedi, ancak amacına ulaşamadı.
Sabah saatlerinde Hüyük mahallesi halkı, toplanarak şirket yetkililerini beklemeye başladı. Halka, belediye başkanı ve çeşitli demokratik kurum temsilcileri de destek verdi.
Hüyük halkı, zeytin ve narenciye bahçelerine zarar verecek maden projesinin tamamen iptalini istiyor. Hüyük Kültür Sanat Doğa ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkan Hakan Dural, protesto eylemi sırasında yaptığı konuşmada şöyle dedi: “İçme ve sulama sularının, narenciye bahçelerinin yok olmasına izin vermeyeceğiz… Şirket yetkililerine de söyledik, devletten izin alsanız da halk olarak karşı çıkacağız”.

Sosyal ağlarda paylaşın