Guatemala’da Halk Sokakta

Guatemala halkı hükümetin 2021 bütçesinde eğitim ve sağlık harcamalarında kesintiye gitmesi kararını duyurması ardından sokağa çıkarak kararı protesto etti.

Kapitalist ve emperyalist ülkelerdeki halk artık sokaklarda. Sisteme karşı olduklarını eylemlerle gösteriyor. 

Guatemala hükümetinin açıkladığı bütçeye göre hem borçları çoğalıyor hem de eğitim ve sağlıkta kısıntıları artiyor. Bu duruma tepki göstererek başkent Guatemala’daki Ulusal Kültür Sarayı’nın önünde toplanan binlerce öğrenci, işçi durumu protesto etti. 

Polisin göstericilere saldırmasıyla protesto gerginleşti. Biber gazı ve tazyikli suyla saldıran polis kongre binasına girenleri çıkarmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Kongre binasını ateşe veren eylemciler  Başkan Alejandro Giammattei’yı istifaya çağırdı. Şuana kadar 20 kişinin gözaltına alınıldığı bilgisi verildi.

Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, protestoya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. “Kamu mallarına ve özel mülkiyete zarar verilmesine müsaade edemeyiz. Yasalarca belirtilmiş kuralların dışına çıkanlar bunun bedelini ödeyecektir.” ifadesini kullanarak halkı tehdit etti. 


Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.