Grup Yorum üyeleri Betül Varan ve Seher Adıgüzel ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Sarıyer Şubesi Başkanı Beyhan Gün hakkında tahliye kararı

Türkiye(GHA)

Türkiye’de, 6 Şubat’taki Çağlayan Adliyesi’ne yönelik silahlı eylemin ardından, AKP faşizminin çeşitli kuruluşlara gerçekleştirdiği gözaltı ve tutuklama saldırısı kapsamında gözaltına alınan Grup Yorum üyeleri ve PSAKD Sarıyer Şube Başkanı Beyhan Gün, yargılandıkları mahkemede farklı kararlarla karşılaştı. 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme Betül Varan, Seher Adıgüzel ve Beyhan Gün’ün serbest bırakılmasına karar verirken, Fırat Kaya’nın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Fırat Kaya’nın Savunması: “Ben Müzisyenim, Suçlamaları Kabul Etmiyorum”

Pirha’nın Haberine göre; Mahkemede savunma yapan ve 6 Şubat’ta gözaltına alınıp 9 Şubat’ta tutuklanan Fırat Kaya, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Kaya, “Müzisyenim ve bağlama çalıyorum. 6 Şubat olayıyla ilgili tutuklandığımız söylendi ancak bana bu konuyla ilgili hiçbir soru yöneltilmedi. İdil Kültür Merkezi’ne yapılan baskınla gözaltına alındım ve 9 Şubat’ta tutuklandım. Müzik yapmak gizli bir faaliyet değil ve birçok mahkemeye katılıyorum. Ancak, tutuklandığım için mesleğimi yapamıyorum. Bu adaletsiz, ben neyle suçlandığımı bilmiyorum. Dosya ve soruşturma birbirinden bağımsız. Adalet talep ediyorum. Gizli tanıkların iddialarıyla hiçbir ilgim yok. 2019’dan beri hayatım sadece müzikten ibaret. Bestelerimizin başkalarının eline geçmesini istemediğimiz için onları yırtmış olabiliriz” dedi.

Beyhan Gün: “Hakkımızdaki İftiralar Boşa Çıktı”

PSAKD Sarıyer Şube Başkanı Beyhan Gün, duruşmada yaptığı savunmada, “Yaklaşık iki yıldır tutukluyum ve hakkımdaki tüm iddialar asılsız çıktı. Benimle birlikte tutuklanan 12 kişi tahliye edildi, ben de özgürlüğümü talep ediyorum” dedi.

Betül Varan: “Grup Yorum Olarak Savunmamızı Yaptık, Tahliyemizi İstiyoruz”
Tutuklu Grup Yorum üyesi Betül Varan savunmasında, “Savunmamı yaptım ve ekleyecek başka bir şeyim yok. Gizli tanıkların ifadelerinin bize ulaştırılmasını istiyorum” diye konuştu.

Seher Adıgüzel: “Gizli Tanıkların İfadelerinin Bize Tebliğ Edilmesini İstiyorum”
Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel de benzer bir şekilde, “Gizli tanıkların dosyadaki ifadelerinin bize bildirilmesini talep ediyorum” dedi.

Avukat Keşküş: “Berk Ercan’ın Tanıklığına İtiraz Ediyoruz”
Grup Yorum üyeleri Fırat Kaya ve Betül Varan’ın avukatı Uğur Esat Keşküş, mahkemede yaptığı savunmada, “Fırat Kaya’ya sadece eylemcileri tanıyıp tanımadığı soruldu. Serbest bırakılmasını istiyoruz. Betül Varan ile ilgili olarak da Berk Ercan’ın ifadesine itiraz ediyoruz. 2019 yılında Berk Ercan zaten dinlendi, bu yüzden tekrar dinlenmesini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Avukat Eminoğlu: “Müvekkilimin Serbest Bırakılmasını Talep Ediyorum”

PSAKD Sarıyer Şube Başkanı Beyhan Gün ve Grup Yorum üyesi Seher Adıgüzel’in avukatı Naim Feyzullah Eminoğlu ise savunmasında, “Bu dava 13 sanıklı bir iddianame ile başladı. Dosyayı incelediğimizde 11 sanığın serbest bırakıldığını görüyoruz. 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki müşteki, Beyhan Gün’ü tanımadığını belirtmişti. Son birkaç duruşmada diğer tanık Serhat Çelik dinlenemedi. Telefon görüşmelerinde müvekkilimizin PSAKD’nin Gazi Şubesi’ni araması suç değil. Ayrıca hapishaneye para yatırmak suç sayılamaz. Bu sebeplerle müvekkilimizin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Duruşma sonucunda, mahkeme Beyhan Gün, Grup Yorum üyeleri Betül Varan ve Seher Adıgüzel’in tahliyesine, ancak Fırat Kaya’nın tutuklu yargılanmasına karar verdi.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın