GRUP YORUM EMEKÇİSİ BERGÜN VARAN: “Yarattığımız değerleri daha da ileriye taşıyacağız!”

Halk Okulu Dergisi: Öncelikle geçmiş olsun. Hoşgeldiniz.5. kez tutuklandınız ve tahliye oldunuz. Bu kez hangi sebeple ve ne zaman tutuklandınız?

Grup Yorum Emekçisi Bergün Varan: Hoşbulduk. Evet 3.5 yıl içinde 5 defa tutuklandım. İlk tutsaklığım 2017 yılındaydı. Tutsak Grup Yorum emekçilerine özgürlük istediğim ve adliye önünde adalet nöbeti tuttuğum için gözaltına alınıp tutuklandım. 3 ay sonra tahliye edildim. Tahliyemden 1 gün sonra tekrar gözaltına alınıp tutuklandım. Bu tutsaklığım ise itirafçı-iftiracı Berk Ercan yüzündendi. Yaklaşık 16 ay hapishanede kaldıktan sonra çıktığım ilk duruşmadan beraat edip tahliye oldum.

Üçüncü tutsaklığım ise Ekim 2019’daydı. Daha önce tutuklu kaldığım Bolu Hapishanesi’nde yaşadığımız hak gasplarına karşı direndiğimiz için, ayakta sayım dayatmasını kabul etmediğimiz için bize sürekli soruşturmalar açılıyordu. Bu soruşturmalardan kaynaklı bana 3000 TL para cezası verilmişti. Bundan haberim olmadığı için bu para cezası hapis cezasına çevrilmiş.

Bir konser için Ankara’ya giderken otobüste GBT kontrolünde gözaltına alınıp Elmadağ Açık Hapishanesi’ne götürüldüm. 4 günlük açık hapishanesinde tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildim.

Dördüncü tutsaklığım ise İdil Kültür Merkezi’nden gözaltına alınarak oldu. Aralık 2019’da sadece evimizde, kendi kurumumuz olan İdil Kültür Merkezi’nde bulunduğum için tutuklandım ve 10 ay hapishanede kaldım.

Beşinci tutsaklığımı Aralık 2020’de yaşadım. Yine bir itirafçı-iftiracı yüzünden tutuklandım. Barış Gürses’in verdiği yalan ifadeler, iftiralar yüzünden 2 ay hapishanede kaldım. Ve 17 Şubat 2021 günü tahliye edildim.

Halk Okulu Dergisi: Hapishane sürecininizi anlatır mısınız?

Grup Yorum Emekçisi Bergün Varan: Hapishane sürecim çok eğitici ve geliştirici geçti. Bizi tutuklayarak üretimlerimizi durdurabileceklerini sanıyorlar. Moralimizi bozabileceklerini sanıyorlar. Ama yanılıyorlar.

Biz bulunduğumuz her yerde direnmeye, üretmeye devam ediyoruz. Bu tutsaklığımda da üretmeye devam ettik. 2 ay içerisinde, 4 yeni beste yaptık. 3 yeni şiir yazdık. Kendimizi anlattığımız yazılar yazarak yaşadıklarımızı kanıksamadığımızı hapishanelerden duyurduk.

Bizi vazgeçirmek istiyorlar. Tutuklayarak çürüyelim istiyorlar. Ama biz üreterek kendimizi hapishanede de geliştiriyoruz. Dört duvar arasına hapsolmuyoruz, dünyamızın küçülmesine üreterek izin vermiyoruz.

Her türlü konuyu ele alarak üretiyoruz. Kendi yaşadığımız adaletsizliklerden tutun da halkın yaşadığı her türlü acıya kadar.

Halk Okulu Dergisi: Grup Yorum Emekçileri İbrahim ve Helin, siz tutsakken şehit düştüler. Biri dünya halklarının Ölümsüz Şarkısı, diğeri de Yıldızlı Yürek’i olarak ölümsüzleşti. Şehitlik haberlerini aldığınızda ne yaptınız, neler hissettiniz?

Grup Yorum Emekçisi Bergün Varan: Helin ve İbo Abi ölüm orucundayken, biz hapishanede tutukluyduk. İbrahim Abi’nin eşi Sultan’la birlikte kalıyorduk. Kolay bir süreç olmadı. Aklımız, yüreğimiz sürekli dışarıdaydı. Her an ne olacak diye çok merak ediyorduk, sürekli İbo Abi ve Helin’i düşünüyorduk.

İçeriden direnişin bir parçası olmak için her şeyi yapmaya çalışıyorduk. Sürekli dışarıya mektuplar yazıyorduk, dilekçeler gönderiyorduk, yeni besteler yapmaya çalışıyorduk. Evet direniş dışarıda devam ediyordu; ama biz bu direnişin parçasıydık ve bu direniş hepimizin emeğiyle büyüyecekti, bunun bilincindeydik.

Bunun için tüm emeğimizi direnişe vermiştik ve ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyorduk.

Tabi şehitlik haberlerini almak bizim açımızdan hiç kolay olmadı. Tek iletişimimiz olan televizyondan öğrenmek çok zor oldu. Alt yazılardan arkadaşımızın artık hayatta olmadığını öğrenmek hiç kolay olmadı… Yani o an ne düşüneceğini ne yapacağını bilmiyorsun. O an insanın duvarları parçalayası geliyor.

Tabi gerçekliğin de farkındasın. Sultan’ı, beni bilerek tahliye etmediler. Bizden intikam alırcasına bizi hapishanede tuttular. Sultan eşine, ben de arkadaşlarımıza en sevdiklerimize bir bardak su veremedik. Bu tabi çok zor. Ama biz gerçekliği unutmadan bu süreci büyüyerek yaşadık.

Düşmanı tanıyoruz. Faşizmin gerçek yüzünü biliyoruz. İnsanları nasıl diri diri yaktığını unutmadan, halkın açlık yoksulluk yüzünden intihara nasıl zorladığını unutmadan sanatçılık yapıyoruz.

Yaptığı katliamları unutmadan bu süreci yaşadık.

Ve faşizm Helin ve İbo Abi’yi de katlederek gerçek yüzünü göstermiş oldu. Sultan’ı, beni tahliye etmeyerek bizim sınıf kinimizi büyüttü.

Halk Okulu Dergisi: Direniş büyüdü, yayıldı. 4 şehit verildi ve dünya halklarının desteğiyle zafere ulaştı. Dünyadaki yankısını ve halkımızın sahiplenmesini, tutsaklık koşullarında takip edebildiniz mi? Zafer haberini nasıl aldınız?

Grup Yorum Emekçisi Bergün Varan: Evet direniş haberlerini televizyon ve gazetelerden yakından takip etmeye çalışıyorduk. Dışarıda neler olup bittiğini çok merak ediyorduk.

Sesimizi duyurduğumuzu tüm dünyanın direnişimizi duyduğunu öğrenmiştik. Bu bizi çok mutlu ediyordu. Kendimizi hapishanelerde çok güçlü hissediyorduk.

Şehitlerimiz sayesinde neyi neden yaptığımızı daha iyi kavramıştık. Bir direnişin ne kadar çok ses çıkarttığını ne kadar umut verdiğini biz Mustafa, Ebru Abla, Helin ve İbo Abi ile öğrendik. Hepsi bize birer umut ışığı oldular. Bizi ileri taşıdılar. Bunu hapishane de daha iyi anlayabiliyorduk.

Halk Okulu Dergisi:Avrupa Dev-Gençliler; siz, ablanız Betül Varan, Seher ve Sevcan Adıgüzel için bir kampanya başlattı. Tüm Avrupa’da özgürlük talep ediyorlar. Bu şekilde sahiplenilmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Grup Yorum Emekçisi Düşman bizi yok etmek için Bergün Varan: Avrupa Dev Gençliler ’in bizi sahiplenmesi bizi çok mutlu ediyor. Ben ilk duyduğumda çok mutlu olmuştum.

Hemen ablam ve Seher’e de söylemiştim onlar da çok sevinmişlerdi. Bu sahiplenme bize güç veriyor. Yoldaşlarımızın her an yanımızda olduğunu hissettiriyor. Özellikle de sürekli tutuklanınca bu sahiplenme daha değerli oluyor ve daha fazla güç veriyor. Kampanyadan da sürekli ablamlara bahsediyorum

Halk Okulu Dergisi: Grup Yorum, tarihinin en büyük kuşatmalarından birini yaşadı ve ölüm orucu direnişiyle bu kuşatmayı yardı. Yeni Grup Yorum Emekçileri, yeni besteler çıktı üst üste. Halkın örgütlü sanatçıları olarak bu süreçten, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Grup Yorum Emekçisi Bergün Varan: Direnişimizle, İbo Abi ve Helin’le, yeni üretimlerimizle biz yeniden doğduk. Kendimizi daha da büyüttük. Yorum şu an çok daha fazla insana hitap ediyor. Dünya çapında çok daha fazla biliniyor. Biz şarkılarımız için öldük. Dünyada böyle bir örnek yoktur.

Biz bir ilk yarattık. Bugün bu yarattığımız değerleri ileriye taşımak zorundayız. Halkın örgütlü sanatçılığını büyüterek, halkla daha iç içe olarak, Grup Yorum’u her yere taşımalıyız. İbo Abi ve Helin’e sözümüzdür bu.

Düşman bizi yok etmek için binbir türlü yönteme, saldırıya başvurdu; ama biz kararlılığımızla, örgütlü mücadelemizle, bedel ödemekten kaçmayarak bunu yardık. Kendimizi büyüterek bu yolda yürümeye devam ediyoruz.

Şimdi yine albüm çalışmalarımız devam ediyor. Yeni bir albümümüz çıkacak. Onun dışında internet konserlerimiz var, onlar yayınlanacak. Tavır dergimiz düzenli çıkmaya devam edecek. Ve tabi tutsaklarımız için kampanyaları büyüteceğiz ve onları da faşizmin elinden alacağız.

Halk Okulu Dergisi:Röportaj için çok teşekkürediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Grup Yorum Emekçisi Bergün Varan: Ben size teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Sosyal ağlarda paylaşın