Gerçek Bu: ÇİN’DE SALGINLAR NASIL ÖNLENDİ?

Çin’de devrim 1949 yılında gerçekleşti.
Çin halkı açtı, yoksuldu. Salgın hastalıklar halkı kırıp geçiriyordu.

  • 1950-51 yıllarında hastalıkların yayılmasının en göze görünür nedenlerine karşı koymak için, sadece Pekin kentinde 75. 000 gönüllü, “vahşi” çöplüklerde biriken bir milyon iki yüz bin metre pislik tahliye ettiler.
  • Başkentte milyarlarca sivrisinek ve sineğin yuva yaptığı pislik çukurlarını toprakla doldurdular.
  • Başka gönüllüler ülke çapında fare avları düzenlediler. Veba ve diğer hastalıkların taşıyıcısı olan bu kemiricilerden iki yılda 75 milyonu öldürüldü.
  • Devrimden önce, çiçek hastalığına karşı aşı, sadece küçük bir azınlığa yapılıyordu. “Aşıda en iyi yıl” olarak ilan edilen 1946’da sadece 7.5 milyon kişiye aşı yapılmıştı ki bu da Çin nüfusuna göre, denizde damla demekti. Devrimden sonra durum değişti. Üç yılda 307 milyon kişi aşılandı ve çiçek hastalığı ortadan kalktı.

Bugün Çin’in Koronaya nasıl denetim altına aldığı tartışılıyor.
Kuşkunuz olmasın ki, bu sonucun elde edilmesinde belirleyici rol, Çin’in sosyalist devletten kalan alt yapısı ve halk örgütlenmesindedir.
Yukarıdaki somut örnekler, bu tür sorunları ancak halkın seferberliğiyle ve halka göre düşünülmüş politikalarla çözülebileceğini gösteriyor. Kapitalizm böyle durumlarda çözümsüzdür. Gerçek bu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.