Geçitkale Havaalanı’nın amacı nedir?

Kıbrıs ( GHA)
Kıbrıs Bağımsızlık Yolu Partisi, yazılı bir açıklama yaparak, KKTC hükümeti ile TC hükümeti arasında, Geçitkale Havaalanı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) tahsis edilmesi protokolünün Meclis’te onaylanmasına tepki gösterdi. Halkı bölgesel bir savaşın içine çeken bu kararı oy birliğiyle onaylayan hükümeti ve rejim muhalefetini kınadıklarını belirtti.

Türkiye devleti, AKP iktidarı eliyle ABD emperyalizminin Akdeniz’de daha fazla hakimiyet kurma, ABD emperyalizminin rakibi ve düşmanı diğer güçlere karşı bölgede elini güçlendirmek için elinden geleni yapıyor, her türlü alavere dalavereye başvuruyor. Bu konuda hiç bir egemenlik hakkını tanımadığı KKTC’yi de kullanıyor. KKTC meclisi bu konuda AKP faşizminin noteri işlevi görüyor. AKP’nin aldığı kararları onaylıyor.

Kıbrıs Bağımsızlık Yolu Partisi, “Emekçinin partisi” sloganıyla muhalefet ediyor ve Geçitkale Havaalanı’nın savaşa açılacağını vurguluyor. Parti, uzun süredir havaalanının Türkiye’nin SİHA ve İHA’larının konuşlanacağı sürekli bir üs olarak kullanılacağı haberlerinin dolaştığını ifade etti. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e hakim olma kararının, Libya ile deniz yetki alanları anlaşmasından sonra alındığını belirtti. Türkiye’nin acil talebi üzerine Kıbrıs Türk Hükümeti’nin, Türkiye’nin bu hava üssü kurma kararını onayladığını belirtti ve bu kararların ülkeyi bölgesel bir savaşın hedefi haline getirdiğini öne sürdü.

Açıklamasında, Geçitkale Havaalanı’nın sadece askeri amaçlar için değil, halkın hizmetine açılması gerektiğini savunan parti, UBP-DP-YDP hükümetinin havaalanını neden Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’na tahsis ettiği konusunda şeffaflığın olmamasına dikkat çekti. Parti lideri Tufan Erhurman, hükümetin Meclis’e yeterli bilgi sunmadığını ve havaalanının üs olarak kullanılmayacağını iddia ettiğini belirtti. Ancak, bu garantiye kimin ve nasıl ulaşıldığını sorguladı. Ayrıca, hukukçu olarak, yazılı metinlerle güvence altına alınmamış garantilerin geçerli olmayacağını ifade etti.

Partinin açıklaması, TC hükümet yetkililerinin Geçitkale Havaalanı’nı üs olarak kullanacaklarını belirtmelerine rağmen, havaalanının mevcut durumunu koruyacağını söylemelerinin temelsiz olduğunu savunarak sona erdi. Bağımsızlık Yolu, ülkelerinden kalkan savaş uçaklarının başka halklara ölüm getirmesini onaylamadıklarını ve halklarını bölgesel bir savaşın içine çeken bu kararı kınadıklarını vurguladı.
GHA

Sosyal ağlarda paylaşın