Fransız Şirketten Türk Şirketine… İşid’e Taşınan Bomba: Şeker

Fransız sermayesinin önemli ayaklarından olan bir şeker firması İşid’e yardımda bulunmakla suçlanıyor. 

Fransa’da en büyük, dünyada üçüncü şeker üreticisi olan Tereos‘a Işid’e yardımdan dava açıldı, kendi iş ortakları tarafından. Şirket silah yapımında kullanılan sorbitol isimli tatlandırıcıyı satmakla suçlanıyor. 

Mayıs 2015’te 78 ton sorbitol, Fransa’dan yola çıkmış, İstanbul’a varmış ve buradan Gaziantep’e ve nihayet Suriye’deki İşid eline geçmişti. 

Bugün Fransız Tereos şirketinin davalık olmasıyla bir çok detay ortaya çıkmış oldu. Şirket sözcüsü yaptığı bir röportajda, « Bu suçlamaları kabul etmiyoruz. Biz uzun yıllardır müşterimiz olan bir Türk şirketi olan ‘Sinerji’ye sattık. İstanbul’a gönderdik mallarımızı. »

Sinerji şirketi ise bu malları Suriye’nin Kuzeyinde bulunan bir müşteriye sattıklarını iddia ediyor. Fransa’da bir gazetecinin araştırmaları ise bu malların Tahir Toprak adında bir kişiye Gaziantep’e satıldığını ve ardından onlarca tırla sorunsuz bir şekilde sınırı geçerek İşid kontrolündeki Al Bab’a ulaştığını ortaya çıkardı.

Avrupa Birliği’ne bağlı çalışan, çatışma alanlarındaki silahlanmayı inceleme kuruluşu Conflict Armament Research (CAR), 2016 sonunda Musul kurtarılırken Irak kentindeki IŞİD’in silah deposunda Tereos’a ait 78 ton sorbitol bulmuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.