FİLİPİNLER`DE ÜÇ TAYFUN VE MİLİTAN SALDIRILAR

Basın Adası’ndan…

Sanki yargısız infazlar, Güneydoğu Asya’daki en kötü COVID-19 enfeksiyon oranı yeterli değilmiş gibi, Filipin halkına üç hafta içinde üç tayfun vurdu.

25 Ekim`de Typhoon Molave (Filipinler’de Quinto olarak anılır) San Miguel Adası’nda

31 Ekim`de Süper Tayfun Goni (veya Rolly), Bicol bölgesi

11 Kasım`da Süper Tayfun Vamco (veya Ulysses), ilk iki tayfunun karaya çıktığı yerin hemen kuzeyinde, Quezon bölgesini vurdu.

Bu üç fırtınanın yıkılmasının ardından Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi,

73 ölüm

24 yaralı

19 kişi hala kayıp

283.656 kişi tahliye merkezlerinde

82.900 kişi yerinden edilmiş durumda

50 köy izole

8 bölgede 165 milyon doların üzerinde altyapı hasarı

316 belediyeden yalnızca 60’ı elektrik restore edildi olarak rapor etti.

Filipinler’deki çalışan ve ezilen kitlelerin çoğu yardımın gelmeyeceğini biliyordu. Askeri ve polis yardımına aktarılan milyonlarca ABD dolarına rağmen, hiçbiri afet yardımı veya kurtarma için kullanılmayacak. Fırtınaların en felaketli sonuçlarından bazıları Filipinler hükümetinin eylemlerine ya da eksikliğine kadar izlenebilenler önlenebilir ve gereksiz olanlardı.

Başkan Rodrigo Duterte’nin zulmü ve ardından ABS-CBN haber servisinin kapatılması, ABS-CBN’nin mevcut tek haber servisi olduğu tüm bölgelerin, gelen tayfunlarla ilgili herhangi bir ön uyarı olmadan Tayfunla karşılastı.

Milli Afet Riski Azaltma ve Yönetim Konseyi için bütçe 2020 yılı için 4 milyar Filipin pezosu (ya da 82 milyon ABD Doları) ayrılan fon hükümetin savaşa ayrılan fonlarından daha azç

Ancak, aynı zamanda, Komünist Yerel Silahlı Çatışmayı Sonlandırmak için Ulusal Görev Gücü (NTF-ELCAC) için tahsis edilecek 19 milyara dokunmayacaklarını söyledi.

Öğrenciler karşılık veriyor

Gençlik ve öğrenci grupları, Duterte yönetiminin cezai ihmaline karşı ulusal bir akademik grev çağrısında bulundu. Filipinler Üniversitesi kampüslerindeki öğrenciler, Ateneo de Manila Üniversitesi, Santo Tomas Üniversitesi ve daha birçoğu, talepleri karşılanıncaya kadar tüm kayıt gerekliliklerini teslim etmeme sözü verdiler.

Talepler:

Ulusal akademik ara ve yarıyıl sonu

Acil felaket yardımı ve salgın tepkisi

Duterte yönetiminin devrilmesi

Üniversite personeli ve öğretim üyeleri için adil ücretler.

Başkanlık sözcüsü Harry Roque, “Babağsak po kayo” veya “başarısız olacaksınız” diye tehdit etti. Duterte, bu süreçte üniversiteyi kırmızı etiketleyerek Filipinler Üniversitesi’nin fonlarını kesmekle tehdit etti: “Elbette finansmanı durduracağım. Komünistleri okula almak dışında hiçbir şey yapmamışsınız. Okuyorsunuz ve sonra hükümeti eleştiriyorsunuz. Beni tehdit etmeyin, çünkü sizi mecbur edeceğim. “

Öğrenci protestoları yanında, Filipinler-Diliman Üniversitesi en az 134 öğretim üyeleri dönem sonunda bir bildiri yayınladı.

“Gelişmeleri takip etmenin bir yolu, tüm sosyal medya platformlarında #YouthStrikePH hashtag’ini izlemektir. Ne olursa olsun, gençlerin ve öğrencilerin önderlik ettiği, üniversitelerin çalışanlarını ve fakültelerini ve çevre toplulukları bir araya getiren bu eylem, kitlesel eylemin dikkate değer bir örneğidir.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.