Türkiye(GHA)
Faşist AKP iktidarı, ortağı MHP ile birlikte yürüttüğü yargı reformu kapsamında, şu an mecliste tartışılan 9. Yargı Paketi’ne “etki ajanı” düzenlemesi ekleyerek, ülkeyi açık bir hapishaneye dönüştürmeyi ve en ufak bir tweet ya da sosyal medyada hükümeti eleştiren bir paylaşımı casusluk kapsamına alabilecek bir yasa ile halkı korkutarak sindirmeyi hedefliyor.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 4 Mayıs’ta “Casusluk nedir?” başlıklı bir video hazırlamış ve bu video, AA ve TRT başta olmak üzere birçok medya organında yayımlanmıştı. Videoda, açık kaynak bilgilerinden yapılan analizler ve hazırlanan raporlar ‘casusluk faaliyeti’ olarak tanımlanarak, MİT’in bu yasa için ön hazırlık yaptığı öğrenildi.
Maddeye göre, devletin iç veya dış siyasal yararına yönelik olarak gerçekleştirilen bazı faaliyetlerin cezalandırılması öngörülmektedir. İktisadi, mali, askeri, milli savunma, kamu sağlığı, kamu güvenliği, kamu düzeni, teknolojik, kültürel, ulaştırma, haberleşme, siber alan, kritik altyapılar ve enerji gibi alanlar da devletin yararları kapsamında değerlendirilecektir. Dolayısıyla, bu tür yararlar aleyhine gerçekleştirilen faaliyetler de suç olarak kabul edilecektir.
Gerçek ise, halkımızı ilgilendiren yanı; sosyal medyada iktidarı eleştiren en ufak bir yazının bile ajanlık faaliyeti olarak değerlendirilebileceği ve yasa aracılığıyla iktidarın işine gelmeyen sosyal medya hareketleri cezalandırılarak halk üzerinde baskının artacağıdır.
Sosyal Medya Kullanıcıları Ajanlıkla Suçlanacak
Bu yasa kapsamında, sosyal medya aracılığıyla Türkiye aleyhine propaganda yürüten hesap yöneticilerine “etki ajanlığı” suçlaması yöneltilebilecek. Hükümeti eleştiren tweet atanlar ajan olarak suçlanma riskiyle karşı karşıya kalacak. Faşist AKP Hükümeti, bu kişileri hem para cezasına hem de hapis cezasıyla çarpıtılarak, halk üzerinde baskı ve zülmü artırmayı hedefliyor.
RSF: Düzenleme Otoriterleşmenin Son Halkası
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), bu düzenlemeyi Türkiye’de son on yılda artan otoriterleşme eğiliminin son halkası olarak değerlendiriyor. Örgüt, taslağın yasalaşmaması çağrısında bulunarak, “Gazetecilerin etki ajanlığıyla suçlanması, Türkiye’de özgür, çoğulcu ve bağımsız gazeteciliği daha da zayıflatma riski taşımaktadır” uyarısında bulundu.
GHA