FARC Önderlerinden Santrich Katledildi

FARC'ın sembol ismi Jesus Santrich öldürüldü - Sondakika Haberler

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) önderlerinden Jesus Santrich, 17 Mayıs’ta Venezuela’da Kolombiya devletinin kontrgerilla güçleri tarafından katledildi.

Asıl adı Seuxis Paucias Hernandez Solarte olan Santrich’in özelliği yeniden silahlı mücadele çağrısı yapmış olmasıydı. Kasım 2016’da Kolombiya hükümeti ile barış anlaşması imzalayan FARC yöneticileri içinde yer alan Santrich, 29 Ağustos 2019’da yeniden silahlı mücadeleye dönülmesi çağrısı yapmıştı.

FARC tarafından yapılan açıklamada, Santrich’in, Venezuela-Kolombiya sınırındaki El Chalet ile Los Laureles köyü arasında pusuya düşürülerek katledildiği belirtildi. Santrich’in bir kamyonla yolculuk yaptığı sırada uzun namlulu silah ve el bombalarıyla saldırıya uğradığını belirten FARC, eski komutanlarının öldürülmesinin Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque’nin emriyle gerçekleştirildiğini vurguladı.

Santrich hakkında 2019 yılında yeniden yakalama kararı çıkartılmıştı.

Barış ve Katletmeye Devam Eden Faşizm!

Kolombiya faşist hükümeti, FARC’ın silahlı mücadeleyi sürdüren kadro ve gerillalarına da, silah bırakan kesimine karşı da saldırılarını sürdürüyor.

Kolombiya’da son 5 yılda silah bırakan 270 eski FARC mensubu katledildi. Ancak teslimiyeti imzalayan eski FARC yönetiminin belli kesimleri buna rağmen düzen içinde kalmakta ısrar ederken, komutanlardan bazıları yeniden silahlı mücadele çağrısı yaparak silahlı mücadeleyi başlattılar. 

Tabii ki silahlı mücadeleyi sürdürme kararı alan komutanlar, faşizmin daha özel hedefi haline geliyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri, özellikle son 10 yılda peşpeşe bir çok önder kadrosunu kaybetti.

Barış anlaşmasını reddeden FARC liderlerinden Rodrigo Cadete, 2019 Şubat ayının başında, birlikte olduğu dokuz FARC gerillası ile birlikte katledilmişti. Cadete, henüz silah bırakmamış FARC üyelerini bir araya getirmeye çalışıyordu.

2017 Eylül ayında da yine barış anlaşmasına karşı çıkarak silahlı mücadeleye geri dönme kararı alan gerilla komutanlarından Euclides Mora katledilmişti.

Faşizme ve Teslimiyete Rağmen Mücadele Sürüyor

Kolombiya‘da bugün yaşananlar öğreticidir.

Açık ve ortada ki, Kolombiya gerilla güçleriyle hükümet arasında imzalanan „barış anlaşması“, barış getirmemiştir. İşbaşında faşizm kalıyorsa, hiçbir anlaşma barış getirmez. Bu açık ve kesin gerçek, Kolombiya’da bir kez daha doğrulandı.   

Öte yandan yine açık ve ortada ki, „barış“ deyip duran uzlaşmacıların, teslimiyetcilerin politikaları, mücadeleyi bitiremedi.

Bugün meydanlarında kitlesel, dağlarında silahlı mücadele sürüyor.

Açık ve ortada; ne faşizm, ne de teslimiyetçilik, halkın bağımsızlık, demokrasi, özgürlük, adalet mücadelesini bitirememiştir.

Sosyal ağlarda paylaşın