Emperyalizmin ırkçılığı silah kuşandırdı


Büyük çoğunluğu Siyahlardan oluşan, ‘ağır silahlı’ protestocu bir grup, ABD’nin Georgia eyaletindeki Konfederasyon anıt parkına geldi. Silahlı grup, parktaki kayalıklara oyulu olan ve ırkçı kabul ettikleri bir taş kabartmanın kaldırılmasını istedi.
Uzunca bir zamandan sonra ilk kez bir silahlı protesto gösterisi görüldü ABD’de.

ABD dünya halklarının baş düşmanı olduğu kadar kendi ülkesinde de varolan ırkçılıkla da biliniyor. Irkçılığın hayatın her alanında belirgin olduğu ülkede özellikle polisin siyahilere karşı şiddet ve cinayetleri ile ilgili gün geçmiyor ki bir haber çıkmasın.

En son George Floyd’un polis tarafından kameraların önünde pervasızca öldürülmesi ABD’de ırkçılığı yeniden gündeme getirdi ama bu sefer sokak gösterileri ve protestolar ile birikmiş öfkeyi de açığa çıkardı.

ABD’de 6 yıl önce siyahi vatandaş  Eric Garner de göğsüne yapılan baskı sonucunda ve “nefes alamıyorum” diyerek New York’ta polis tarafından katledilmişti. Michle Brown , Wlater Scott, Timer Rise… polisin katlettiği siyahilerden sadece bir kaçı. Bu şekilde katledilenlerin adları sayılamayacak kadar çok!

Son polis katliamı sonrasında gündeme gelen silahlı protesto hareketi, akla hemen Kara Panterler örgütünü getirdi. Kısaca hatırlayacak olursak;

1960’lı yıllarda ırkçılığa karşı gelişen tepkinin yarattığı Kara Panterler Hareketi zaman içinde silahlı bir harekete dönüşmüştü. 1970 yılına kadar etkisini sürdüren kara panterler daha sonra bir çok sebepten dolayı etkisini yitirmişti.
1960’lı yıllarda ABD’de  siyahilere silah kuşandıran koşullar  günümüz ABD’sinde mevcut. Aslında ırkçılık politikalarında hiç bir değişikliğin olmadığı bilinen bir gerçek. Sadece biçimsel rötuşlarla gizlenmeye çalışılan ırkçılık hep vardı ve hala var. Belki otobüslerde siyahlar ayrı beyazlar ayrı değil ama mahkemelerde, karakollarda, polis çevirmelerinde ırkçılık aynı. Hapishanelerin siyahilerle dolu olması da yaşanan ırkçılığın bir başka ispatı.


Dünyada bir çok örgütün silah bıraktığı, silahlarını gömdüğü ve bir çok örgütün bazı koşullar sağlandığında silahlarını bırakacağını defalarca belirttiği şu zamanlarda, ABD’de siyahiler silaha sarılma ihtiyacı duyuyor. Yıllardır katledilmeleri, işkenceye uğramaları, hapishanelerde bitirilen ömürler, adil olmayan yargılamalara tabi tutulmaları… ille de yoksulluk, silaha sarılmalarının meşru zemini. 
Ve şu gerçek hala geçerli ki; dünya halklarını silaha sarılmak zoruna bırakan emperyalizmdir. Emperyalizmin adaletsizliğidir.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.