ELN Kolombiya oligarşisi ile barış imzaladı

ABD işbirlikçisi Kolombiya hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu arasında üç yıl sonra yeniden başlayan görüşmeler sonucunda anlaşmaya(!) varıldı. Anlaşmaya göre ülkenin batısında yerinden edilmiş yerli halkın topraklarına güvenli dönüşü sağlanacak.

İşbirlikçi Kolombiya hükümeti ile 2016 yılında, FARC masaya oturdu ve sonrasında silahlarını bıraktı. Bundan sonra yaşananlar ise tam da emperyalizmden ve oligarşiden beklenenlerdi. Ne Kolombiya devletinin halka saldırıları bitti ne de FARC’lılara karşı yürütülen katliamlar. Tek tek savaşçıları komutanları öldürüldü.

Sözde barıştan sonra Venezuella’da FARC gerilla komutanı Gentil Duarte geçtiğimiz mayıs ayında katledildi.

ELN bu anlaşmanın dışında kalmıştı. Yapılan anlaşmaya karşı çıktığı için gerilla mücadelesine devam edeceğini duyuran ELN ülkenin belli bölgelerinde varlığını sürdürebildi.
ELN’nin bugün Kolombiya hükümeti ile masaya oturmasından da anlaşılacağı üzere FARC ile Kolombiya oligarşisinin el sıkışmasına karşı çıkış sebebi devrim iddiası, sosyalizm ısrarı değil. ELN için de oligarşi ile el sıkışmakta bir sakınca yok.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, Kolombiya hükümeti ve Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında 21 Kasım’da yeniden başlayan barış görüşmelerinde 3 Aralık’ta ilk anlaşmanın sağlandığını açıkladı.
Kolombiya’da iktidara gelen eski gerilla Gustavo Petro’nun ilk önemli icraatı da ülkede kalan son gerilla hareketini de teslim almak.

ELN’nin barış adı altında silah bırakmaya ne kadar hazır olduğunu yapılan görüşmelerin hemen 1 hafta sonrasında imza atmasıyla görülüyor. Kolombiya oligarşisinin yeni iktidarı Gustavo Petro, “ELN ile görüşmelere başladıktan sadece bir hafta sonra ilk anlaşma noktası, bu örgüt tarafından Embera yerlilerinin topraklarına dönüşüne izin verilmesidir” dedi.

Buna karşılık ELN liderlerinden Antonio Garcia sosyal medya hesabından “Yalnızca ülkenin gerçeklerindeki değişikler bizi barışa götürecek. Bu nedenle, toplumun katılımıyla ve hükümetlerin dönüşümleri sayesinde umarım başarıya ulaşır” paylaşımını yaptı. Bir gerilla hareketinin lideri halkın kurtuluş umudunu masada teslim etti yani. Yaptığı açıklamada da görüleceği üzere gerilla lideri “UMUYOR”. Emin değil. Oligarşiye güveniyor. Ülkenin gerçeklerindeki değişiklikler ile barışa gidileceğini iddia ediyor. Bu gerçeklerin nasıl değişeceğini bilmiyor. Cevaplayamıyor. Sadece UMUYOR!

Emperyalizmin ablukası altındaki Venezüella hükümeti yine gerilla hareketi ile Kolombiya hükümeti arasında görüşmelerde hem evsahipliği hem de arabuluculuk(!) yaptı.

Sosyal ağlarda paylaşın