DEPREMZEDELER, TOKİ KONUTLARINDA DA ÇADIR HAYATINA MAHKUM EDİLDİ

6 Şubat Maraş merkezli depremlerde evi yıkılanlardan bir kısmı, çadırlarda, konteynerlerde geçen aylardan sonra Birecik’te TOKİ tarafından yapılan “deprem konutları”na yerleştirildiler. Ancak Birecik deprem konutlarında kışın ortasında yaşananlar, devletin halkın sorunlarını çözmekten ne kadar uzak olduğunun yeni bir kanıtı durumunda.

Birecik deprem konutlarında elektirik yok, doğal gaz yok, sıcak su yok, ve en önemlisi, kaloriferler yanmıyor. “Sıcak suyumuz yok, peteklerimiz yanmıyor, mağduruz” diyen depremzede halkın sorunları bunlarla da sınırlı değil. Birecik deprem konutlarında kalan bir başka depdremzede şöyle diyor: “Toplu taşıma olmadığı için çocuklar okula haftanın 3 günü gidiyor, çünkü kendi imkanlarımızla getirip götürüyoruz. Binaların önünde çöpler birikmiş, zor geçiyoruz, çöp konteynırı yok”. Depremzedeler, sıcak suyu, fişle ısıtarak elde ediyorlar.

Urfa’nın Birecik İlçesindeki bu deprem konutu alanında, TOKİ tarafından yapılan 256 adet deprem konutu bulunuyor. Depremzedeler konutlara yerleştirildi ama konutlar aslında daha yerleşime hazır değildi. Dahası, deprem konut bölgesi, ilçeye de uzak olduğu için, bu uzaklık, hem çocukların okula gidip gelmesi, hem sağlık hizmeti alabilmeleri açısından da ciddi sorunlara yol açıyor. Bölgeye herhangi bir belediye aracı veya dolmuş çalışmıyor. Kısacası, depremzede ailelerin anlatımları da gösteriyor ki, depremzedelerin ne konut sorunu, ne de diğer ihtiyaçlarına ilişkin sorunlar çözülmemiş, tersine, insanlar, çoluk çocuğuyla sorunların ortasına atılmışlar.

İşte onların anlattıklarından satırbaşları:

“Çocuklarımız okula haftanın ancak 3 günü gidebiliyor”

“Binaya bakım yapmıyorlar, dolmuş çalışmıyor.”

“binaların kapıları sabaha kadar açık”

“Sıcak suyumuz yok, sıcak suyu fişle (elektrikle) ısıtıyorum.”

“Perişan olduk bizler depremzedeyiz”

“Çöp arabası gelmediği için ortalık çöpe döndü.”

“Isınmak için ufo kullanıyoruz, suyu ısıtmak için şofben kullanıyoruz, çocuklarımız hasta olsak gidecek hastanemiz yok.”

“Ben hanımımı en son kattan sırtımda indirip hastaneye götüyorum. Asansör çalışmıyor, söylüyorum ‘çalışacak yapacağız’ diyorlar ama sonuç yok.”

“Apartmanlara aidat ödüyoruz, ancak ödediğimiz aidattan herhangi bir hizmet almıyoruz”. “Elektrik, su parası geliyor ancak o elektrik ve suyu harcayamıyoruz, doğal gaz parası geliyor onu da kullanamıyoruz…”

Sosyal ağlarda paylaşın