Deniz Poyraz işkence ile katledilmiş

Avukat Türkan Aslan’ın Bianet’te verdiği röportajda Onur Gencer denilen faşist katilin aldığı emri nasıl yerine getirdiğini gözler önüne seriyor. Avukatın anlattıkları ile Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in devlet tarafından nasıl korunduğunu, katliamı AKP faşizminin örgütlediğini çok net gösteriyor.

Avukat Türkan Aslan, Ölü muayene tutanağında Deniz’in kafatasının sağ tarafında 7-8 cm’lik düzgün hatlı bir kesik var. Ayrıca kaburgalarında kırıklar, iç organlarında ise zedelenme var” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Binasına 17 Haziran’da Onur Gencer’in gerçekleştirdiği saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a öldürülmeden önce ve sonra işkence yaptığı tespit edildi.

bianet’e konuşan HDP Genel Merkez Hukuk Komisyonu Üyesi Avukat Türkan Aslan, ölü muayene tutanağında işkence bulgularına rastlandığını söyledi.

Aslan, Poyraz’ın bedeninde bıçak izleri rastlandığını, kaburgalarında kırıklar, iç organlarında ise zedelenme olduğunu belirtti ve ekledi:

“HDP İl binasında Adli Tıp doktorunun yapmış olduğu ilk muayenesinde ‘Harici muayenede, kafada üst oksipitalde bir adet, sol diz çevresinde ve sol bacak üst kısımda toplam 4 adet, sağ bacak orta-alt kısımda iki adet, bazılarının etrafı ekimozlu ateşli silah yaraları ile kafada sağ tempora-oksipitalde yaklaşık 7-8 cm’lik kemiğe kadar, kenarları düzgün ve altındaki kemik dokuda kırık olan açık yara bulunduğu… ‘ belirtiyor.

“Kafasında kesik var”

“Bu veriler bize Deniz Poyraz’a defalarca kez silah sıkıldığını gösteriyor. Ama aynı zamanda kafasında yer alan 7-8 cm’lik kafatasına ulaşan derinlikte hatları düzgün bir yara olduğu da belirtiliyor.  Bunun olay yerindeki muayenesi sırasında anlamlandırmak bizler açısından mümkün değildi.

“İki adet sustalı bıçak çıktı”

“Ancak, adli tıp uzmanları ile haricen yaptığımız görüşmede bu 7-8 cm lik düzgün hatlı ve kafa tasına ulaşan yaranın ancak keskin bir aletle yapılabileceği ifade edildi.

“Bu tıbbi görüşten de yola çıktığımızda olayda hem silah hem de bıçak kullanıldığını sonucuna varıyoruz.. Saldırgan katilin üst aramasında iki adet sustalı bıçağın çıkmış olması da bu görüşümüzü doğruluyor.

“İç organlarında hasar var”

“Saldırgan katil ifadelerinde olayı serin kanlılıkla anlatırken silahla yaraladıktan sonra gelip gidip üzerine mermi sıktığını ve defalarca kez tekmelediğini anlatıyor.

“Bu tekmelerinde Deniz Poyraz’ın iç organlarında ve kemiklerinde hasar bırakıyor.  Tüm bu verileri alt alta konulduğunda saldırgan katilin işkence yaptığı sonucu ortaya çıkarıyor.”

“Serin kanlı profosyonel bir katil”

Sadırganın “öfkeyle cinayet işleyen sıradan bir katil olmadığını” vurgulayan  Aslan, “Karşımızda serin kanlı bir katil var. Öfkeyle işlenen bir cinayet değil, oldukça profesyonel Suriye aldığı eğitimleri Deniz’in üzerinde denemek istemiş” dedi.

“Derinlikli soruşturma yok”

“Soruşturmada hiçbir şey yapılmadığını” belirten Aslan, devamında şöyle konuştu: “Saldırgan katilin 24 saat sürmeden savcılığa çıkarılıp tutuklandığı gözetildiğinde etkili ve derinlikli bir soruşturma yapılmadığını gösteriyor.

“Soruşturma dosyasında yapılmadığını tespit ettiğimiz hususlar konusunda soruşturma savcısına dilekçeler verdik. Taleplerimiz doğrultusunda soruşturmanın derinleştirilmesini talep ettik.

“DNA testi yapılmalıydı”

“En son adli tıp doktorları ile yaptığımız görüşme sonrası saldırganın üzerinde çıkan bıçaklar üzerinde ve olay yerindeki mermi çekirdekleri üzerinde DNA testi yapılması gerektiğine ilişkin talebimizi de ilettik.

Ancak, bu araştırmaların ve incelemelerin tamamının hukuken savcılık tarafından resen yapılması gerekiyor.  Eğer bunlar yapılmadıysa bu delillerin karartıldığı anlamına gelir.

“Çanta arama tutanağı yok”

“Ayrıca elimizde saldırganın üst arama tutanağı var, ama çanta arama tutanağı yok. O büyük şişkin çantada tek şişkin çantada ne olduğunu bilmiyoruz. Tek başına bir silah olamaz çantada.

“Saldırganın böyle bir soruşturmada olmaması gereken bir hızla işlemlerinin tamamlanması ve tutuklanması bizde soruşturmanın derinlikli yürütülmediği kaygısı yarattığı için 60 yakın talep geliştirdik ve derinlikli araştırma istedik.

“Çünkü saldırganın azmettiricileri, yardım edenler ile arkadaki siyasal ve örgütsel yapının ortaya çıkarılması ancak bununla mümkün olabilir.”

Sosyal ağlarda paylaşın