Dardanel’de Vahşi Kapitalizm Hükmünü Sürdürüyor! 56 İşçi Hastahanede…

1 Ağustos’ta Gerçek Haber Ajansı’nda bir haber yayınlanmıştı; başlığı şöyleydi: 

“VAHŞİ KAPİTALİZM: Tezgah Başında Korona Karantinası”

Haberde, Çanakkale’deki Dardanel balık konserve fabrikasında çalışan işçilerin bir kısmında Kovid-19 tespit edildiği, fakat patronların gereken önlemleri almak yerine, işçileri çalıştırmaya devam ederek, güya tezgah başında “karantina” uyguladıkları anlatılıyordu.

Dardanel’e ilişkin ortaya çıkan yeni bilgi, “Vahşi kapitalizmin” Dardanel atölyelerinde hükmünü sürdürdüğünü kanıtlıyor. 

150 Teşhis! 56 İşçi Hastanede

İşyeri hekimlerinin Tabipler Birliği yönetimine verdiği bilgilere göre Dardanel fabrikasından 56 işçi hastanede müşahede altına alındı. 

Toplam olarak da 150 civarında Dardanel işçisine pozitif tanısı konuldu. 

DİSK’e bağlı Gıda-İş sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan’ın açıkladığı bu bilgi, Dardanel patronunun gerçekleri gizlediğini de kanıtlıyor. 

DİSK’ten Protesto

Dardanel’de işçilerin salgın gerekçe gösterilerek “kapalı devre” çalışma sistemi ile çalıştırılması, DİSK tarafından protesto edildi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’ndan (DİSK) sendikacı ve işçiler, Çanakkale’de bulunan Dardanel Önentaş Fabrikası’nda bazı işçilerde virüs tespit edilmesinden sonra hayata geçirilen kapalı devre çalışma sistemini protesto etmek için, Dardanel şirketinin İstanbul Tarabya’da bulunan genel müdürlüğü önünde eylem yaptılar. DİSK’liler, “Bu iş yeri, işçilere ve sağlığa zararlıdır” pankartı açarak yaptıkları eylemde, “Köle değil işçiyiz, birleşince güçlüyüz” ve “Dardanel işçisi köle değildir”  sloganları attılar. 

“İşçilerin Yaşamı Pahasına Üretim”

Gıda-İş sendikası Genel Başkanı Aslan, yaptığı açıklamada Dardanel‘de çalışan işçilerin iş ve gelecek korkusu olduğunu belirterek, işçilerin işsiz kalma korkusuyla yurtlarda kalarak çalışmak zorunda kaldığını vurguladı. Aslan, “işçilere ölümüne üretim dayatıldığını” dile getirdi.

Patronların bu dayatmasının iktidarın, “İşçilerin yaşamı pahasına çarklar dönsün” politikasından bağımsız olmadığını, işçilerin örgütlenmediği sürece bu durumun değişmeyeceğini belirten aslan son olarak şunu belirtti: “Güncel verilerle, Dardanel fabrikasında 150’yi aşkın işçinin Covid-19 testinin pozitif olması, 56 işçinin hastanede yatması sonucu, testi pozitif işçi sayısının giderek yükselmeye devam edeceği ve bu durumun işçilerin sağlığını olumsuz etkileyeceği açıktır”. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.