Çoklu baro meclisten geçti. TBB: Anayasa’ya Aykırı

Baroların tüm tepkilerine rağmen, avukatların hemen tamamının karşı çıktığı, AKP’nin çoklu baro ayarı yürürlüğü girmişti. TBB bu “düzenleme”nin anayasaya aykırı olduğunu içeren bir raporu CHP’ye verdi. CHP daha önce Anayasa mahkemesine başvuracağını duyurmuştu.


TBB’den yaptığı açıklamada, TBB Yönetim Kurulu kararıyla konusunda uzman akademisyenlerden oluşan bir heyet, ‘Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile ilgili yeni düzenlemeyi ayrıntılı incelediğini bellirti. Ancak TBB’nin başkanı Metin Fevzioğlu çoklu baro isimli değişikliğine karşı görünse de her konuda olduğu gibi tavrını AKP’nin isteğine göre belirledi. Baro başkanları Ankara sokaklarında direnirken, polis saldırılarına maruzken o mecliste locada oturup avukatlara yönelik saldırı içeren yasa tasarısının meclisten geçişini izledi.

Çoklu baronun Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen raporda, Anayasa Mahkemesi’nin ilgili kararlarına yer verildi.
Raporda, çoklu baronun Anayasa’nın 135. maddesindeki mesleki dayanışma ilkesine aykırı olduğu, savunmanın yargının kurucu unsuru olduğu ilkesini ihlal ettiği ve savunmayı zayıflatacağı tespitleri yapıldı.
Raporda, baroların Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’ndaki temsiline ilişkin yeni oranın da ölçülü olmadığı ifade edildi.

15 üyeden 12’sini Erdoğan’ın atadığı geri kalan 3’ünün ise TBMM tarafından atandığı AYM’nin anayasaya aykırı da olsa meclisten geçen yasa hakkında ne karar vereceğini tahmin etmek zor değil. CHP’nin avukatlar direnirken desteklemeyip “AYM’ye başvuracağız ” açıklaması yapması, halkı boş umutlarla oyalayıp, konunun unutulmasına yardımcı olmaktan başka bir işe yaramayacağı çok açık. AYM’den AKP’nin, Erdoğan’ın istemediği bir karar çıkmaz. Yanlışlıkla çıksa da bu ülke “ben anayasa mahkemesinin kararlarına saygı göstermiyorum” diyen AKP tarafından yönetilen bir ülke…

Yasanın geri çekilmesinin yolu sokaktan geçiyor olduğu artık tüm çevreler tarafından dillendiriliyor. Avukatlar da artık bu gerçeği çok iyi görüyor…

TBB Yönetim Kurulunun oluşturduğu Akademik Çalışma Grubu Başkanı Sabri Cepik imzasıyla hazırlanan rapor, TBB Genel Sekreteri Sabiha Tekin tarafından Anayasa Mahkemesi’nde açılacak Anayasa’ya aykırılık davasında değerlendirilmek üzere CHP Meclis Grup Başkanlığı’na sunuldu.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.