ÇHD: Tüzel Kişiliğimizi Yeniden Kazandık

AKP faşizminin çıkarttığı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), resmi tüzel kişiliğini yeniden aldığını açıkladı.

ÇHD’nin verilen bilgiye göre, dernek baştan yeni bir dernek kurulma prosedürünü takip ederek, aynı adla bir dernek kurmak için belgelerini dernekler masasına iletti. ÇHD, belgelerin iletilip başvuru yapılmasıyla tüzel kişiliğin kazanıldığını, yeni bir KHK veya mahkeme kararıyla kapatmadıktan sonra dernek olarak faaliyetlerini ÇHD adıyla yürüteceklerini açıkladı.

Haklar ve özgürlükler mücadelesinin önemli bir mevzisi olan hukuk alanında her türlü bedeli ödeyerek mücadele eden ÇHD 22 Kasım 2016’da yayınlanan 677 sayılı KHK’yla kapatılan 375 dernekten biriydi. Aynı kararname ile 375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu da kapatılmıştı.

Halen bir çok üyesi tutuklu, hükümlü ve haklarında davalar açılmış onlarca avukat üyesi var. En son 2019 mart ayında HHB bürosu avukatlarının da yargılandığı davada avukatlara toplamda 159 yıl ceza verilmişti.

Faşizmin saldırılarının kat be kat arttığı ve keyfilik ve zorbalığın hükmünün sürdüğü bugünlerde, faşizme karşı da  her alanda mücadele yürütülüyor. Hukuki, yasal, meşru ve fiili gibi her alanda yürütülen mücadele ile ancak faşizmin saldırıları püskürtülebilir. ÇHD’nin bu alanda kazanımı ile ilgili ÇHD de bir açıklama yaptı.  

ÇHD’nin konuyla ilgili yazılı açıklamasında da şu ifadeler yer aldı:

Hiçbir hukuki dayanağa ve meşruluğa sahip olmayan kapatma kararından iki gün sonra tüm şubelerimizle birlikte İstanbul’da Genişletilmiş Yönetim Kurulu toplantısı yapmış ve 24 Kasım 2016 tarihinde, bu kararı tanımadığımızı, gücünü zorbalıktan alan tüm uygulamalar karşısında nasıl direndiysek, bu karar karşısında da direneceğimizi dosta düşmana ilan etmiştik.

“O gün söylediğimiz söz, bizler için hala geçerli ve güncelliğini koruyor: ÇHD, siyasi iktidarın izniyle kurulmamış, icazeti ile büyümemiştir. ÇHD, Türkiye devrimci muhalefetinin avukatları tarafından kurulmuş, ölüm dâhil bedel ödeyerek bu günlere gelmiş bir demokratik kitle örgütüdür. Meşruluğunu ve faaliyet gücünü, üyelerinin birlikte olma iradesinden, ezilenlerin, emekçilerin kabulünden alır. Dolayısıyla siyasi iktidarların kararları ile kapanıp açılmaz, örgütlenme hakkımız ortadan kaldırılamaz.’

“Derneğimize, yöneticilerimize ve üyelerimize yönelik her türlü saldırıya rağmen sözümüzü tutabildik, faaliyetlerimiz bir an bile kesintiye uğramadı.

“Geldiğimiz noktada halklarımıza, üyelerimize ve dostlarımıza, ÇHD’nin kapısında bir nişan gibi taşıdığı o mührün de resmi anlamda hükmünün kalmadığını duyurmak isteriz: Çağdaş Hukukçular Derneği, Dernekler İl Müdürlüğü’ne yapmış olduğumuz başvuru sonucunda resmi tüzel kişiliğini yeniden kazanmıştır.”

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.