ÇHD İstanbul Şubesi “Nato Zirvesi Operasyonları Raporu”nu Açıkladı

NATO ZİRVESİ öncesinde AKP faşizmi devrimci demokrat kesime yönelik terör estirdi. Yüzlerce kişi gözaltına alındı. Yüze yakın kişi de tutuklandı.
ÇHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, NATO Zirvesi öncesi düzenlenen operasyonlara ilişkin bir rapor açıkladı.
Aynı zamanda İstanbul’daki hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine de yer verilen raporda, NATO zirvesi öncesi tutuklanan tutsakların tutulduğu hapishanelerin listesi de yayınlandı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından hazırlanan rapor, “2026 NATO Zirvesi Öncesi Siyasi Operasyonlar ve İstanbul Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu” başlığını taşıyor.

Raporda, 7-8 Temmuz 2026 tarihlerinde düzenlenen NATO Zirvesi gerekçesiyle gerçekleştirilen devlet terörü sırasında aralarında ÇHD İstanbul Şube Başkanı Av. Ezgi Önalan ile dernek üyeleri Av. Doğa İncesu ve Av. Yunus Emre Işık’ın da bulunduğu çok sayıda kişinin tutuklandığı belirtildi.
15 Temmuz 2026 itibarıyla İstanbul merkezli soruşturmalarda tutuklanan ya da farklı illere sevk edilen siyasi tutuklu sayısının 84’e ulaştığı vurgulandı.

Raporda yer alan bilgilere göre NATO tutsaklarının büyük çoğunluğu Marmala (Silivri) ve Bakırköy Kadın hapishanesinde tutuluyorlar. 84 tutsağın hapishanelere göre dağılımı şu şekilde:

Marmara (Silivri) 2 No’lu L Tipi Hapishanesi: 33 kişi
Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi: 28 kişi
Ankara: 15 kişi
Eskişehir: 3 kişi
Marmara (Silivri) 6 No’lu L Tipi Hapishanesi: 1 kişi
Diyarbakır Kadın Kapalı Hapishanesi: 1 kişi
Denizli T Tipi Hapishanesi: 1 kişi
Kilis E Tipi Hapishanesi: 1 kişi
Muğla E Tipi Hapishanesi: 1 kişi

ZORBALIK.. İŞKENCE.. DAYATMA… EZ CÜMLE ZULMÜN HER TÜRÜ..

Raporda yer alan tesbitlere göre;

  • operasyonları sırasında evlerin kapılarının kırılarak içeri girildi, – tutuklanan kişiler uykularında darp edildi,
  • gözaltı işlemleri sırasında fiziksel şiddet uygulandı.
  • Tutuklama kararının ardından adliyeden sevk edilirken ve elleri ters kelepçeliyken aralarında Av. Yunus Emre Işık’ın da bulunduğu kişilere sivil polislerce fiziksel saldırıda bulunuldu.
  • Metris Hapishanesi’ne girişte zorla ayakkabı çıkarma dayatması yapıldı, ancak tutukluların itirazı üzerine bundan vazgeçildi.
  • Marmara 2 No’lu Hapishanesi’ne sevk edilenlere ilk iki gün boyunca kasıtlı olarak içme suyu verilmedi.

HAPİSHANELERDE HAK İHLALLERİ

ÇHD Raporunda Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde kronik bir revir ve hastane sevki sorunu yaşandığı, gözlüklerin verilmediği ve hayati ilaçların yazdırılmasında engeller çıkarıldığı belirtiliyor.

  • “Kronik rahatsızlığı bulunan bir tutuklunun ürtiker aşısının başlangıçta yapılmadığı, ancak kamuoyu baskısı sonucunda yapılabildiği”nin bildirildiği raporda, bu hapishanede ayrıca kitap ve yayın alımına kiyfi sınırlamalar getirildiği belirtiliyor.
  • Marmara 2 No’lu L Tipi Hapishanesi’nde Haziran ayındaki ilk grup tutuklamalarda, sınav günü tutuklanan bir öğrencinin cezaevi idaresinin “bir günde ayarlayamayız” gerekçesiyle üniversite sınavına giriş hakkının engellendiği belirtildi.
    Raporda, “1 Temmuz’da tutuklanarak Marmara 6 No’lu L Tipi Hapishanesi’ne sevk edilen bir erkek tutuklunun, hakkında kesinleşmiş bir hücre cezası olmamasına rağmen 8,2 metrekarelik hücrede günde 22 saat boyunca tek başına tutulduğu” kaydedildi.

SÜRESİZ AÇLIK GREVİ

Raporda ayrıca bir tutuklunun “Mahrem alanlarının 24 saat boyunca kameralarla izlenmesi, izolasyon ile kamera dayatmasına karşı” 14 Temmuz 2026 itibarıyla süresiz açlık grevine başladığı bildirildi.
Raporda bu bilginin devamında hapishane idaresinin açlık grevindeki tutukluların B1 (Tiamin) vitamini, bitki çayı ve şeker gibi hayati ihtiyaçlarını engellediği belirtildi.