ÇGD Nisan Ayı Raporu: “Basın özgürlüğü mücadelesi çakıl taşlı yolda yalın ayak yürümek gibidir.”

Çağdaş Gazeteciler Derneği 2022 yılının Nisan ayı “Medya İzleme Raporu”nu yayınladı.

7 Mayıs’ta yayınlanan Rapor, Elazığ’da bir basın muhabirine yönelik yapılan saldırıya atfen “Gazeteciye ‘çakal’ diyenler, yalanın düzenini inşa edenlerdir” başlığıyla yayınlandı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Medya İzleme Raporunu 4 yıldır yayınlıyor. 2022 Nisan Ayı Raporu, ÇGD’nin 48. raporu oldu.

ÇGD Raporunda Nisan ayında da basına yönelik baskıların devam ettiği belirtilerek örnekler aktarılıyor.

Rapordan bazı satır başları şöyle:

ÇOCUK İSTİSMARINI YAYINLAMAK SUÇ!

Rapora göre Nisan ayında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocuk istismarına ilişkin gelişmeyi duyuran yayın kuruluşlarına ceza yağdırdı. Erzurum’da Diyanet’e bağlı Kur’an Kursu’nda çocuklara yönelik istismarı haberleştirdiği gerekçesiyle Halk TV’ye, KRT’ye ve TELE 1’e yüzde 2 idari para cezası verdi.

EKONOMİYE ZARAR VERMEKTEN YARGILANAN EKONOMİ MUHABİRLERİ BERAAT ETTİ!

Ekonomide yaşanan gelişmelere ilişkin yapılan bir haber nedeniyle 4 yıldır yargılanan gazeteciler beraat etti. Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ve Fercan Yalınkılıç ile gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ile Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişi, “ekonomiye zarar vermek” suçlamasıyla yargılanıyordu.

GAZETECİLERE ÇAKAL DİYEN KAFA!

Rapora başlığını veren olay ise raporda şöyle anlatıldı:

“Depremzedeler için yapılan TOKİ konutlarında incelemelerde bulunmak üzere Elazığ’a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Murat Kurum’un programını takip eden gazeteci Batmaz, bir yurttaş ile Belediye Başkanı Şerifoğulları arasında geçen diyalogu kaydederken, hedef oldu. Yurttaşın konutlara ilişkin ‘Bir duşa kabine giremiyoruz’ demesine, gülerek ‘Senin duşa kabinin mi vardı. Bakanımız büyük bir müjde verdi, buna dua etmezsiniz; zaten hiçbir şeye dua etmezsiniz’ ifadelerini sarf etti. Yurttaş, ‘İmza atıyorum ne ödeyeceğimi bilmiyorum’ tepkisi gösterdi. Bu anları görüntüleyen Ardıl Batmaz, Şerifoğulları’nın, ‘Dostum onu indir, bana ne kardeşim gazeteciliğinden’ dedikten sonra alandan uzaklaştırıldı. Şerifoğulları’nın ‘Oğlum şu çakalı…’ sözünün ardından darp başladı.”

AYAKLAR KANASA, AVUÇLAR YARALANSA DA…

ÇGD Genel Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada sonuç olarak şöyle denildi:

“Basın özgürlüğü mücadelesi adeta yalın ayak çakıl taşlı bir yolda yürümek gibidir ve ayaklar kanasa avuçlar yaralansa da bilinir ki eşit, özgür ve emeğin dayanışması için verilmektedir. Bu yolu tüm baskılara karşı yürüyen gazeteciler, hem mesleğimizin hem de halkın temel dayanaklarından oldu, olmaya devam ediyor”.

Sosyal ağlarda paylaşın