Cezayir Halkının Direnişi Sonuç Verdi

Buteflika adaylığını geri çekti.


Cezayir halkının haftalardır süren eylemleri karşısında 11 Mart günü Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, adaylığını geri çektiğini ve 18 Nisan’da yapılması planlanan seçimin ertelendiği açıkladı.

İktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), beşinci dönemi için Buteflika’yı aday gösterince ülkeder eylemler başlamıştı.

1999’dan beri iktidarda olan 82 yaşındaki Buteflika, 2013’te felç geçirmesinden sonra nadiren görünüyor, artık konuşamıyor. 

Yükselen ve gittikçe artan eylemler karşısında Buteflika’nın bir mektubu okundu ilk olarak Cezayır halkına. Bu mesajda özellikle “ulusal servetin daha adil yeniden bölüşümü” şeklinde bir ifadenin kullanılması dikkat çekti. Halkın adalet ve eşitlik talebi karşısında korkuya kapılan iktidar, verdiği bu temelsiz vaat ile eylemlerin son bulmasını umdu.

Ancak Buteflika’nın gitmesi istemiyle başlayan yürüyüşler 40 milyon nüfuslu ülkenin bir çok şehrine yayılarak yoksulluğa karşı eylemlere dönüştü. 

Cezayir’de gençliğin büyük bir kısmı işsizlik çekerken, yoksulluk artarken, milyarder iş adamları zenginliklerini büyütüyorlar. 1954-1962 yıllarında süren kurtuluş savaşında Cezayir Fransız sömürgeciliğini topraklarından atmayı başardı. Ancak devamında yönetime geçen Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), büyük zenginlikler barındıran topraklarını emperyalizmin talanına açık bıraktı. Cezayir, Afrika’nın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip, İspanya’nın giderlerinin yarısını karşılıyor. 

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.