Burası Türkiye: YAGMA TALAN!

Kaç Bin Yaşındaki Tuz Gölünü Ölüme Mahkum Ettiler!..

Ülkemizin tuz ihtiyacını yüzyıldır karşılayan, kendi başına bir doğa harikası olan Tuz Gölü’nün hızla “yokolma” noktasına gittiği ortaya çıktı.
Avrupa Uzay Ajansı tarafından uzaydan çekilen Tuz Gölü fotoğrafları vahim durumu tüm açıklığıyla ortaya koyuyor.
Ajansın çektiği fotofraflarda, dev bir kuruyan alan var; “Tuz Gölü’nden geriye sadece tuz kütlesi kaldı” deniliyor fotofrağların altında.
Tuz Gölü, dünya’nın en büyük tuzlu su göllerinden biri durumunda idi.
Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ı bu gölden sağlanır. “Tuz Gölü kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin göllerinden birisidir. Bölgede 85 kuş türü, 4 tanesi endemik 129 böcek türü,15 memeli türü ve 38 tane endemik bitki türü bulunmaktadır.”
Ama artık göl küçülüyor ve kuruyor. “İklim değişikliğinin ve artan yanlış tarım yöntemlerinin” sonucu olarak olarak bölgeye her geçen sene daha az su giriyor.
Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Sentinel-2 uydusu tarafından çekilen fotoğraflarda, göl adeta bir su birikintisine dönüşmüş görünüyor.

Gölün gelişimin izleyen uzmanlar, “gereken önlemlerin alınmaması durumunda Tuz Gölü’nün sadece 30 yıl hayatta kalabileceğini” belirtiyorlar.
Yani aslında denilen (ve uzaydan çekilen resimlerde de görülen) şudur:
TUZ GÖLÜ CAN ÇEKİŞİYOR.
AKP’nin (ve tabii öncekilerin de) yağma, talan, soygun politikaları, yer altı ve yer üstü sularının düzenini bozan baraj ve sulama politikaları, bugüne kadar ülkemizde onlarca gölü kuruttu; kuruyan göllerin sayısının 60 civarında olduğu belirtiliyor.
Tuz Gölü de bu gidişle, yağma, talan, soygun, yanlış politikalar durdurulamazsa, ÖLEN GÖLLER listesine eklenecek.

Sosyal ağlarda paylaşın