Dün Bulgaristan’da bir çok kentte sağlık emekçileri hakları için eylemdeydi. 1 Mart günü düzenlenen ilk eylem sonrası dün başkent Sofya’da ve ülkenin büyük şehirlerinde sağlık emekçileri haklarının genişletilmesi talebi ile sokaklardaydı.
Çoğunluğu hemşire, laboratuar çalışanları, fiziki tedavi uzmanları ve çeşitli görevlerde bulunan sağlık emekçileri hükümetin taleplerini hiçe saydığını ve sonuna kadar mücadele etmeye kararlı olduklarını dile getirdiler.
Sağlık emekçileri Şubat ayında aşağıda liste halinde ki talepleri bir deklarasyon şeklinde kamuoyuna sundu.
1-Mestlek örgütleri kanunu değiştirilsin.
2-Hastaneler ticarethane olmaktan çıkarılsın
3-İş yeri ve şehir-kır ayrımı yapılmaksızın tüm sağlık emekçileri için eşit üçret belirlensin– yeni başlayan emekçiler için bu ülkede ki asgari üçretin 2 katı miktarında olsun.
4-Ek üçretler ve bunların miktarı belirli kurallara bağlansın, bu kurallar herkes için eşit olsun.
5-Sağlık hizmetleri standartları yeniden yürürlüğe girsin.
6-Gece mesaisi üçretine zam yapılsın. Acil servislerde ve yoğun bakım ünitelerinde çalışanlara ek ücret verilsin. Kidem tazminatı yıllık toplam maaşın 1,2% seviyesine getirilsin.
7-Ülkede ki tüm sağlık kuruluşlarını kapsayacak şekilde bir Toplu İş Sözleşmesi imzalansın.
8-Hemşirelerin ve fizik tedavi uzmanlarının çalışması belli standartlara bağlansın.
9-Çalışma kategorisinde değişiklikler yapılsın.
İl ve ilçe hastaneleri önlerinde toplanan sağlık emekçileri gazeteciler önünde yaptıkları açıklamalarda sadece kendileri için değil herkes için kaliteli sağlık hizmetleri için mücadele ettiklerini ve talepleri karşılanıncaya kadar eylemler düzenlemeye devam edeceklerini belirttiler.
Başkent Sofyada ise sağlık emekçileri Aya Nedelya meydanında toplandıktan sonra sağlık bakanlığına yürüyüşe geçtiler. Bakanlık önünde toplanan kitle, burada basın mensupları önünde sağlık bakanı Kiril Ananiyev in ilk eylemden sonra onlara maaşlarına zam yapılacağını vaat ettiğini ve 1 Nisan tarihi sonrası bu zammın uygulanacağını söylediler. Ancak emekçiler bakan Ananiev’in vaatlerine güvenmediklerini ve somut bir kazanım elde edilene kadar eylemlerin süreceğini dile getirdiler. Yine burada yapılan konuşmalarda emekçiler, 1 Martta yapılan ilk eylem sonrası eylemlere katılan sağlık emekçilerininin hastane yönetimleri tarafından tehtit edildiklerinı ve onlara protesto ve eylemlere katılma gibi bir haklarının olmadığını ve bir daha eylemlere katılmaları durumunda işten atılacakları söylendiğini ve bu iddaları doğrular nitelikte ellerinde
kanıtların olduğunu belirttiler.
Sofya ve Varnada ki eylemlere anarşist Otonom İşçi Sendikası ve bir grup genç sosyalistte destek verdi. Ayrıca ülkede ki iki sendikada şimdilik eylemleri destekliyor ancak bu desteğin ne kadar süreceği belli değil. Diğer sol guruplar ise henüz sessizliklerini korurken nasıl bir tavır sergileyecekleri ise belirsiz.