Bulgaristan: Sağlık emekçileri hakları için mücadele etmeye devam ediyor

Bulgaristanda bu yılın Mart ayından beri periyodik olarak düzenledikleri eylemlerle hakları için mücadele eden sağlık emekçileri dün başkent Sofya`da ki başbakanlık binası önünde toplanarak bir kez daha taleplerini dile getirdiler.

  1. ci Ulusal Protesto Eylemi olarak adlandırılan gösteri 11 Aralık 2019 günü kurulan yeni Bulgar Sağlık Çalışanları Sendikası tarafından haftalar süren bir çalışma sonucu orgütlendi. Gösteriye ayrıca anarşistlerin oluşturduğu Otonom İşçi Konfederasyonu, ülkede ki bazı sol gurupların üyeleri, sol protest müzik gurubu Yasak Semboller (Zabraneni Simvoli) ile bir çok vatandaş destek verdi.

Sayıları bir kaç yüz kişiyi bulan emekçiler ve vatandaşlar, bir kez daha hükümete sağlığın alınıp satılabilen bir mal değil, bir hak olduğunu, ve bir an önce belediye ve devlet hastanelerinini mevcut yasalara göre ticari bir şirket statüsünde kabül eden yasaların iptal edilmesini ve yerine sağlık kuruluşlarını topluma kamu hizmetleri veren resmi kurum statüsü verilmesini talep ettiler. Sağlık emekçileri ayrıca çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve maaşlarına zam yapılmasını talep ettiler.

Eylem sırasında açılan pankartlardan birinde şu yazı dikkat çekti: “Hasta olan sağlık sistemini iyileştirelim!” Pankart Karadeniz kıyısında yer alan Burgas şehrinden gelen sağlık emekçileri tarafından hazırlanmıştı. Burgas`ın yanı sıra eyleme Haskovo, Pazarcik, Sliven ve ülkenin diğer bir çok kentinden gelen emekçilerde katıldı.

Miting son bulduktan sonra bir gurup sağlık emekçisi ve onlara destek veren Otonom İşçi Konfederasyonu üyeleri başbakanlık binası önünde direniş çadırları kurdu. Eyleme katılan sağlık emekçileri direniş çadırlarında işe gelen bakanlar kurulu üyelerini binaya girerken karşılayıncaya ve başbakanla görüşme taleplerinin kabul edilene kadar durmakta kararlı olduklarını dile getirdiler. Dün akşam saatlerinde konfederasyondan verilen bilgiye göre polisler direniş çadırlarına gelip eyleme katılan sağlık emekçilerine “uyarı protokolu” adı verilen resmi belgeyi tebliğ etti.

Sosyal ağlarda paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.