BU BİR AFET DEĞİL, KATLİAMDIR.

6 Şubat günü gerçekleşen deprem sonrası onbinlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarcası etkilendi. Sadece ülkemiz halklarının değil tüm dünya halklarının içi yandı, yanmaya devam ediyor.

Geleceği belli olan deprem için öncesinde önlem almadığı gibi, deprem sonrası için de hiç bir hazırlığı olmadığı görülen, halk düşmanlığı tescilli faşist AKP iktidarı utanmadan depremi kader ile, çok büyük bir deprem diyerek açıklamaya, hazırlıksızlığını gizlemeye çalışıyor.
TAYAD yaşanan deprem ile ilgili bir açıklama yaptı.

TAYAD’lı Aileler adına söz alan Naime Emlik; “Bugün burada TAYAD’lı Aileler olarak toplandık. Zor ve acılı günlerden geçiyoruz. Ülkemizin diğer ucunda yaşananlar yüreğimizi yakıyor gördüklerimiz karşısında. Biz halk olarak biliyoruz, bu katliam gibi afet bir ilk değil, depremlerde, sellerde, madenlerde, göçük altında kalan, yaşamını yitiren hep emekçi halkımızdır.” dedi.
Emlik sözlerine şöyle devam etti: “6. gününe giren ve bu yönetenler eliyle katliama dönüşen afette canımızı yakan öyle çok manzara var ki… bir kefen bile bulamadan insanlarımız gömülüyor, hala toprak altında yüzlerce belki binlerce insanımız var. Bunun için acılıyız, öfkeliyiz. Bir kez daha lanetliyoruz. Bunlar kader değil, fıtrat değil, ölümler olmaması için tedbirlerin alınması gerekiyor. Ama tedbirleri almak yetkililerin umurunda bile değildir. Her katliam sonrası çıkıp bu fıtrattır, kaderdir diyorlar ama bunun böyle olmadığını bizler de biliyoruz, halkımız da biliyor. Hala bugün olmuş kibirli hallerinden ödün vermiyorlar. OHAL ilan ediyor devlet, bu işin OHAL’le ilgisi yok, müdahale ile ilgisi var, enkaz altındakileri çıkarmak için çaba yok.

Biz bütün sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Çünkü bunların sebebi bu düzenin içindeki yetkililerdir. Devrimci evlatlarımızın yıllardır verdiği mücadele de bunun için. Bunun için en ağır bedelleri ödüyorlar. Bu sistemin yarattığı katliamların önüne geçmek için öncülük ediyor evlatlarımız. Biz de onların düşüncelerini sahiplendik. Bizler evlatlarımızın neden hapishanelerde olduğunu biliyoruz. Haksız, hukuksuz, halkı düşünmeyen iktidarlara karşı oldukları, mücadele ettikleri için hapishanedeler. Öfkeliyiz, hesap sorulsun istiyoruz. Halkımızın acılarının bir an önce sarılmasını istiyoruz.

Naime Emlik 14 Aralık 2022’de tutuklanan TAYAD’lılardan da bahsederek sözlerine şöyle devam etti: “14 TAYAD’lı Ailelerimiz tutuklanmıştı. Bunlardan üçü Mehmet Güvel, Fahrettin Keskin ve İsmail Kara 10 Şubat günü ara kararla tahliye oldu. Onlardan Mehmet amca burada, o da hapishaneler boyutunu anlatacak.

TAYAD’lı Ailelerden Mehmet Güvel; “Bundan iki ay kadar önce TAYAD’lı Ailelere bir gece yarısı operasyonu yapıldı. Biz de gözaltına alınmıştık. Dün gece üçümüz serbest bırakıldık. Aslında üçümüzün de sağlık raporları var. Ben yüzde seksen özürlüyüm. Tedavisi olmayan bir hastalığım raporda yazıyor, kanser hastasıyım ve tedavi görmekteyim. Buna rağmen alındım ve tutuklandım. Tutuklama nedeni de hapishanedeki tutuklulara giyecek, kitap gibi onların ihtiyaçlarını göndermektir. Bunların hiçbiri yasadışı değil, bunların hepsi banka havaleleri ve postane ile gönderiyoruz. Bizi TAYAD’lıları susturmaya çalışıyorlar. Asla başaramayacaklar. Biz mücadeleye kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Depremle ilgili Silivri’deki özgür tutsakların mesajını da paylaşan Mehmet Güvel sözlerine şöyle devam etti: “Hapishanedeyken depremi Marmara Kapalı Hapishanesinde öğrendik. Öncelikle tüm özgür tutsaklar olarak neler yapabiliriz diye iletişime geçtik. Hızla idareye kan vermek istediğimizi belirten dilekçeler verdik ancak idare bu talebimizi karşılamadı.

Depremle ilgili sloganlar atmaya başladık. Ben de öneri olarak, öldüren deprem değil iktidardır, enkaz altında kalan halk değil iktidardır şeklinde düşüncemi belirttim. Daha farklı programlarla depremde katledilen halkımızla dayanışma içinde olacaktık fakat biz segbis vasıtasıyla tahliye edildik. Bizler halkımıza yönelik hak gasplarına karşı mücadele edeceğiz, depremde zor durumda kalan ailelerimizin yanında olacak, yaralarını saracağız.”

Mehmet Güvel’in ardından yeniden söz alan Naime Emlik, halka başsağlığı diledi ve “tüm halkımıza yaşamını yitirenlere başsağlığı diliyoruz. Halkımızın yanındayız, acımız büyük ama o yaraları yine biz saracak ve halkımın yanında olacağız.” şeklinde konuştu.

Sosyal ağlarda paylaşın