BM’den Rusya’ya Soruşturma!… BM’yi KİM Soruşturacak?..

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, bugün (4 Mart’ta) yaptığı toplantıda “Rusya’nın Ukrayna işgalini kınama”yı kararlaştırırken, önerilen başka bir karar tasarısını da kabul ederek; “Rusya’nın işlediği iddia edilen savaş suçlarını inceleyecek uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulması” kararını aldı.
Oylamada 32 ülke kararı destekledi, 13 ülke ise çekimser kaldı. Rusya’ya destek veren ve karara karşı oy kullanan tek ülke ise Eritre oldu.
Çin, Küba, Venezüella, Ukrayna krizinde genel olarak Rusya’nın yanında tutum takımırken, bu oylamada çekimser kaldılar.

TARAFSIZLIK, KİME VE NEYE GÖRE BELİRLENECEK?
Karara göre, BM, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği iddia edilen savaş suçlarını soruşturacak!
Bu soruşturma için kurulması öngörülen komisyonda “ULUSLARARASI” ve “TARAFSIZ” üyeler bulunacak.
Komisyona seçilecek üyeler, hangi ülkelerden ve hangi ölçütlere göre seçilecekler? Kime göre tarafsız olacaklar? Tarafsızlığın ölçüsü ne?
Bunların cevabı, BM’nin kurduğu yüzlerce komisyondan bellidir.
Birleşmiş Milletler, son olarak “Suriye’nin gerçekleştirdiği suçlarla” ilgili böyle bir soruşturma girişiminde bulunmuştu.
Bu komisyonlarda, emperyalizmin politikalarını destekleyenler yer alır genellikle. Bazen “demokrasicilik ve tarafsızlık!” oyunu gereği, araya bir kaç muhalif sıkıştırılır, ama bunlar sonucu belirlemez.
Bu tür komisyonlardan HER ZAMAN emperyalizmin istediği kararlar ve raporlar çıkar.

BM’Yİ KİM SORUŞTURACAK?
Birleşmiş Milletler’in Yugoslavya’nın bombalanıp parçalanmasında, Irak’ın işgal edilmesinde ve milyonlarca insanın katledilmesinde oynadığı rollar, ortadadır.
Irak’ın işgalini tüm dünyaya haklı göstermek için, Birleşmiş Milletler’in orta yerinde ABD Dışişleri Bakanı Colin Powel’le sahneye konan canlı yayın senaryosu, BM’nin nasıl emperyalizmin politikalarınının aracı yapıldığının kanıtlarından biriydi.
Kuşku yok ki, emperyalizmle ilerici, sosyalist ülke yönetimleri arasındaki çelişkiler, emperyalistler arasındaki çelişkiler, BM’ye yansıyor ve orada bazen gerçekler dile getirilebiliyor.
Ancak, özellikle sosyalist sistemin yıkılışından bu yana, Irak’ın işgalinden, Afganistan’ın, Libya’nın işgaline, Suriye’ye saldırılmasına kadar, son dönemin bütün emperyalist saldırılarının “meşrulaştırılmasında” kullanılan bir araç olmuştur
Tam burada başlıktaki soruya dönersek;
“Peki BM’yi kim soruşturacak?”
Cevabı kısadır: HALKLAR SORUŞTURACAK.
BM’de emperyalizmin lehine kalkan her parmağın hesabını ancak halklar sorabilir ve öyle de olacaktır.

Sosyal ağlarda paylaşın